Във видинската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Света Петка“ днес бе открит обновеният и ремонтиран "Кърмачески сектор“ към Детското отделение, предаде репортер на "Фокус“.  Ремонтните дейности са осъществени с целево отпуснатите 60 000 лева от Министерството на здравеопазването и събраните близо 30 000 лв от дарители. В сектора, който е изцяло ремонтиран и обновен, е поставена специална антибактериална настилка, сменено е  оборудването в стаите, изградени са кът за майките и кът за игра на болните деца. Детското отделение и секторът са оборудвани със специализирана апаратура за лечение на малките пациенти осигурена от американската фондация "Децата на България“.

Обновеният и  ремонтиран "Кърмачески сектор“  към Детското отделение бе открит от д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ "Св. Петка“ и д-р Пламен Филипов, зав. Детско отделение, в присъствието на представители на държавни институции, лекари и работещи в здравното заведение, дарители, ученици от видинската природо-математическа гимназия и училище "Любен Каравелов“, медии.

В дарителската акция се включиха десетки дарители – фирми, неправителствени организации, фондации, банкови институции, видински училища.  Към всички тях ръководствата на МБАЛ "Св.Петка“ отправя своята благодарност и признателност за съпричастността и помощта при набирането на средства за осъществяване на ремонта. Всички дарители ще получат специални благодарствени грамоти, каза при откривантето д-р Найденова.

Д-р Ивета Найденова обяви още, че отделението по Физиотерапия също е с нови придобивки. Благодарение на дарители то вече разполага с нов климатик и веларгометър, който ще се използва в рехабилитационните дейности  и възстановяването на пациентите. Придобивките са дарени от Демократичния съюз на жените  и частни дарители участвали в хоротека под надслов "Да помогнем с танц“, които са събрали над 2 500 лева и с тях за закупили необходимото за обновяването на отделението.

Видинската болница  получи преди дни и дарение от 400 комплекта спално бельо, съобщи директорът на здравното заведение. Този акт на солидарност бе дело на обединените усилия на Лайънс клуб Видин, Ротари клуб Видин и на граждани от региона. Дарителската инициатива бе наречена "Съвместно Дарение за Здраве и Уют" и тя осигури ново висококачествено спално бельо за нуждите на здравното заведение. Количеството на постеловъчното бельо  към момента отговаря на нуждите на здравното заведение и то осигурява на пациентите  по добри условията при  престоя им в болницата и ще спомогне за по бързото им възстановяване.

Ръководството на МБАЛ "Света Петка“ изказа своята благодарност към дарителите и тяхната благородна кауза, каза още д-р Найденова.