Стартира дейността на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) в гр. Враца, изграден в рамките на проект "Социално включване на лицата с психични разстройства и с интелектуални затруднения" по процедура BG05M9OP001-2.062 "Социално включване на лицата с психични разстройства и с интелектуални затруднения", Приоритетна ос 2 "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020" г. Общата стойност на проекта е 999 999.00 лв., на която стойност е и БФП. 85 % от средствата се осигуряват от Европейския социален фонд, а останалите 15 % са национално съфинансиране.

Адресът на ЦСРИ е: гр. Враца, кв. Медковец, ул. "Огоста" № 3 (в сградата на филиал "Люляк" на ДГ "Радост"). Центърът предлага безплатни почасови подкрепящи социални услуги за пълнолетни лица, свързани с извършване на рехабилитация и социални и психологически консултации, съдействие за професионално ориентиране и реализация, и насочени към създаване или възстановяване на умения за самостоятелен живот и пълноценно включване в общността на лица с психични разстройства и на лица с интелектуални затруднения според възможностите им.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция се предоставят следните подкрепящи дейности:

1. Рехабилитация и интеграция, които могат да бъдат:

a. социална рехабилитация;

b. когнитивна рехабилитация;

c. медицинска рехабилитация;

2. Терапии (дейности за развитие);

3. Социални консултации;

4. Специализирани консултации;

5. Психологическа подкрепа;

6. Психиатрична подкрепа.

В ЦСРИ работят висококвалифицирани специалисти – логопед, психолог, рехабилитатор, трудотерапевт и медицински сестри. Центърът разполага с модерна база, специализирани зали за физиотерапия и рехабилитация, оборудвани с най-съвременна апаратура за физиотерапевтични процедури на колянна и тазобедрена стави, велоергометри, вертикализатор, многофункционални модули, уреди за лечебна гимнастика, масаж и др., както и със зали за арт и трудотерапия, за активни занимания, за индивидуална работа, с кухненски бокс и трапезария за провеждане на кулинарна терапия.

Насочването за ползване на подкрепящите дейности на Социалната услуга ЦСРИ се извършва от Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес на желаещото лице, което може да заяви това устно – на място или по телефон, или писмено, включително по електронен път, като подаде заявление до ДСП. Лицата без гражданство и лицата, търсещи международна закрила, които не могат по обективни причини да удостоверят настоящ адрес, както и бездомните лица и лицата, които поради здравословни и/или психични проблеми не могат да удостоверят настоящ адрес, подават заявление до ДСП по мястото на пребиваването им.

ДСП по настоящ адрес изготвя предварителна оценка на потребностите (ПОП) на лицето, заявило желание за ползване на социалната услуга ЦСРИ, с която го насочва за ползване на услугата. ДСП изготвя уведомление за насочване за ползване на социалната услуга, което съгласува с Ръководителя на ЦСРИ, за да потвърди наличието на свободно място. Копие от Уведомлението за насочване и изготвената ПОП се предоставят на лицето, заявило желание за ползване на социалната услуга ЦСРИ, което ги представя на Ръководителя на ЦСРИ.

Предварителната оценка е писмен документ, удостоверяващ извършеното насочване от Дирекция "Социално подпомагане" и са валидни:

1. за социалните услуги, които се ползват краткосрочно – до един месец от датата на подписването им;

2. за социалните услуги, които се ползват средносрочно и дългосрочно, с изключение на тези за резидентна грижа – до два месеца от датата на подписването им.

При изчисляването на сроковете не се взема предвид времето, през което:

1. лицето е било на болнично лечение;

2. лицето е включено в списъка на чакащите лица за ползване на съответната социална услуга;

3. за ползването на съответната социална услуга са въведени ограничения поради обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка;

4. предварителната оценка е била обжалвана от лицето.

В случаите по чл. 77, ал. 4 от Закона за социалните услуги, в които не се извършва насочване и не се изготвя предварителна оценка, лицето с увреждане представя на ръководителя на ЦСРИ издаденото му направление за предоставяне на социални услуги и изготвената му индивидуална оценка на потребностите по Закона за хората с увреждания.

Лицата без гражданство и лицата, търсещи международна закрила, които не могат по обективни причини да удостоверят настоящ адрес, както и бездомните лица и лицата, които поради здравословни и/или психични проблеми не могат да удостоверят настоящ адрес, се насочват от дирекция "Социално подпомагане" по мястото на пребиваването им.

Лицата без гражданство и лицата, търсещи международна закрила, които не могат по обективни причини да удостоверят настоящ адрес, както и бездомните лица и лицата, които поради здравословни и/или психични проблеми не могат да удостоверят настоящ адрес, могат да ползват социални услуги по мястото на пребиваването им.

Ръководителят на ЦСРИ може да откаже предоставянето на услуга само когато:

1. не предоставя исканите от лицето социални услуги;

2. след извършване на индивидуалната оценка на потребностите се установи, че чрез подкрепящите дейности, които предлага, не могат да се удовлетворят потребностите на лицето.

В случаите по т. 1 Ръководителят на ЦСРИ:

1. информира дирекция "Социално подпомагане" за избора на лицето и че не може да му предостави исканите социални услуги;

2. информира лицето за всички социални услуги, които ЦСРИ има право да предоставя;

3. при желание от страна на лицето го информира за търсените от него социални услуги, които се предоставят в община Враца.

При невъзможност на ЦСРИ да предостави социалната услуга поради достигнат максимален брой на потребителите, лицето има право да бъде включено в Списъка на чакащите за ползването й. Осигуряването на социални услуги за лицата, включени в Списъка на чакащите, става съгласно поредността на вписването им. Поредността на вписване не се прилага в случаите на нужда от спешна подкрепа на лица в кризисна ситуация, на лица, пострадали от домашно насилие, и на лица – жертви на трафик.

В рамките на 20 дни от заявяването на желанието на лицето да ползва социалната услуга ЦСРИ, ръководителят на Центъра координира изготвянето от мултидисциплинарен екип на Индивидуална му оценка на потребностите с участието на лицето. Този срок е до 30 дни, когато лицето по обективни причини не може да участва при изготвянето на индивидуалната оценка на потребностите и индивидуалния план за подкрепа или когато лицето писмено е поискало удължаване на срока. За изготвяне на Индивидуална оценка на потребностите всяко лице, насочено от Дирекция "Социално подпомагане" за ползване на подкрепящите дейности на Социалната услуга ЦСРИ, както и лицата, които не са насочени от ДСП, предоставят на Ръководителя на Центъра следните документи:

1. документ за самоличност (за справка);

2. медицинско удостоверение от личния лекар за общо здравословно състояние - по образец (Информация за услугата Приложение 3_Мед удостоверение.doc);

3. медицинска характеристика на лицето от лекар-психиатър за ползване на социални услуги в специализирана институция или социална услуга в общността от резидентен тип/нерезидентен тип - по образец (Информация за услугата Приложение 4_Мед характеристика.doc );

4. копие на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (при наличие на такова);

5. копие на медицински протокол на ЛКК - задължително се изисква в случаите, когато в медицинските документи е установена деменция от какъвто и да е тип, които не са посочени в ЕР на ТЕЛК (ако има такова);

6. копие на съдебно решение за поставяне под запрещение (ако лицето е поставено под запрещение);

7. декларация по чл. 6, т. 1, б. "а" от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни - по образец (Информация за услугата Приложение 5_Декларация ЛД.doc).

При необходимост Ръководителят на ЦСРИ може да изисква и други документи.