Днес от 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата "Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война, съобщиха от музея. Тя ще може да бъде разгледана безплатно още на следващия ден – 6 май, когато ВММ ще работи с вход свободен по повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия.

Изложбата проследява действията на различните подразделения на Българския флот, които осигуряват морската защита по време на Балканската война: бреговата артилерия, семафорно-наблюдателната служба и неподвижната отбрана – минопоставянето и минопочистването.

Акцент в изложбата е първата българска морска победа, представена чрез оригинални снимки и артефакти на участниците в атаката срещу крайцера "Хамидие“, флага на учебния крайцер "Надежда“ и вахтените дневници на "Летящи“ и "Строги“.

Сред любопитните експонати е орден "Стара планина“ I степен на командира на отряда торпедоносци капитан I ранг Димитър Добрев, връчен посмъртно за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Балканската война и за проявено военно майсторство.

Случилото се преди 110 години е представено и чрез отличията на началник-щаба на Флота капитан II ранг Богдан Ганчев, артилерийската сабя на началника на артилерията на Варненския укрепен пункт генерал-майор Константин Кирков, медал за участието в Балканската война и орден "За храброст“ IV степен на командира на миноносеца "Летящи“ мичман I ранг Димитър Альов. Не е забравен и подвигът на всички онези храбри герои – обикновените матроси, които са бранели българските брегове, като е представено тяхното бойно снаряжение.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец юли.