На територията на Видинска област стартира археологическо лято 2023. Разкопки, археолозите ще правят на римския кастел Каста Мартис в Кула, в античните градове Рациария край село Арчар и Бонония във Видин. Ще продължат проучванията и на некропола при село Балей. Това каза за Фокус доцент д-р Здравко Димитров, от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН). Той е научен ръководител на три от проучваните обекта – античните градове Рациария и Бонония и римския кастел в Кула. На разкопките край село Балей ръководител е доцент д-р Стефан Александров, от НАИМ-БАН. Проектите за теренните археологически разкопки в античните градове Рациария и западната крепостна стена на Бонония, и на некропола от ІІ хил. пр. Хр. край видинското село Балей, са одобрени за финансиране от Министерство на културата /МК/.

От началото на юли, след 50 години прекъсване, първи стартираха проучванията на римският кастел Каста Мартис в граничния град Кула, каза за Фокус д-р Здравко Димитров. Крепостта, която се намира в центъра на градчето, е най-запазения римски обект в цяла Северозападна България. Кулата, която се издига над земята е с височина 20 метра, уточни Димитров и близо 1600 години тя се е съхранила в автентичния си вид. Изградена през 4 век след Хр., по времето на император Константин I Велики, тя е един много интересен археологически обект, каза още Здравко Димитров. На обекта днес се работи на Кула номер 1 и Кула номер 2 от екип от двама археолози и 16 работника. Разкопките, които ще продължат до края на юли, се финансират от община Кула в размер на 16 000 лв.

За последно на този обект проучвания са правени през 1972 г. от видинският археолога Йорданка Атанасова, допълни д-р Здравко Димитров.

Горещото археологическо лято във Видин ще продължи до края на октомври на останалите три обекта. За тях е получено държавно финансиране от МК, за което са кандидатствали археологическите екипи, допълни Димитров. Антична Бонония е получила и допълнително финансиране от Община Видин.

Проучването на Рациария се провежда вече десета година. Проектът се финансиран с близо 60 000 лв.от МК и теренната работа стартира през септември, каза доц. Димитров и допълни , че основно ще се разкопава централното крило на откритите през 2020 г. римски терми, където очакваме сериозни разкрития.

Археологическото проучване на западната крепостна стена на Бонония, е проект на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин и ще се финансира с близо 47 000 лв. от МК. Община Видин е осигурила допълнително 60 000 лв., което на практика гарантира устойчивост на проекта. В разкопките ще участват и археолози от РИМ-Видин, които ще проучват под ръководството доц. д news pic 2
©
Във Видинско стартира археологическото лято 2023 -некропол-с.Балей/архив
-р Здравко Димитров.

Останките на римския град Бонония, се намират в идеалния център на Видин, в най-старата част – квартал "Калето" и всеки туристи може да види на едно място останки от 20 века история, допълни д-р Димитров.

Другият атрактивен обект, който се проучва от години е некропола край село Балей, на който теренните разкопки ще стартират през септември и ще приключат средата на октомври.

"Балей – некропол с трупоизгаряне от ІІ хил. пр. Хр.“ е проект, спечелен от НАИМ-БАН с научен ръководител доц. д-р Стефан Александров. Той ще се финансира от МК с малко над 42 000 лв. Доц. д-р Александров каза за Фокус, че през настоящата есен археологическите разкопки ще бъдат в източна и западна посока на вече открития некропол. Обектът край село Балей е открит случайно и е един от най-големите некрополи от този период откривани на територията на Северните Балкани, в Долнодунавския басейн. Една част от него се намира под къщите на селото и анализирайки разкритите гробни структури от некропола досега, очаквахме той да се състои от 700, близо 800 гроба. Сега с новите находки и данни, допълни доц. Стефан Александров, очакванията са, че гробовете в некропола може би са достигали до 1000 гроба. Тази информация ни дава основание да мислим, че некрополът край село Балей може би е най-големият некропол на Северните Балкани.