Във Видинска област около 300 полицаи охраняват изборите, предаде репортер на "Фокус“. Създадена е необходимата организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и избирателните права на гражданите при провеждането на местните избори, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) - Видин. Униформените ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и общинските избирателни комисии (ОИК) в област Видин. Създаден е Оперативен щаб в ОДМВР - Видин, който работи в координация и постоянна комуникация с всички институции, ангажирани с изборния процес.

В свое съобщение от ОДМВР -Видин уточнява, че сигнали, свързани с нарушения в изборния процес могат да се подават на откритата денонощна телефонна линия 02/90 112 98 и на e-mail: izbori@mvr.bg, или в ОДМВР - Видин на тел.  094/600 166 и e-mail: odc.vidin@mvr.bg. Мобилни екипи от разследващи полицаи и инспектори от криминална, икономическа и охранителна полиция, имат готовност незабавно да реагират на сигналите и да извършват проверки по тях, посочват от дирекцията.

Служителите на сектор "Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин, РУ-Белоградчик и РУ-Кула ще съдействат на българските граждани без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас.

Гишетата в паспортните служби ще работят днес 29 октомври. За издаване на  удостоверения за гласуване е необходимо гражданите лично да подадат искане –в неделя от 8.30 до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.