Връчиха трудовите договори на 30 домашни помощника, които ще работят на територията на Община Видин, предаде репортер на "Фокус“. Новоназначените ще работят по проект "Грижа в дома в община Видин“, който се изпълнява от 20 февруари м.г. и сега се назначават допълнително хора, уточняват от пресслужбата на Община Видин.

При връчването на трудовите договори Борислава Борисова, зам.-кмет на Община Видин каза, че до момента общата стойност на първоначално отпуснатите безвъзмездно средства по проекта са в размер на 1,61 млн. лв., а проектните дейности са за период от 13 месеца. Тя уточни, че общината впоследствие  е получила допълнително разпореждане от управляващия орган и проектът се удължава с още три месеца, като се очаква да приключи към средата на тази година.

До момента от тази услуга, по проекта, се осигурява грижа за над 370 потребители , за които се грижат 60 домашни помощника, медицински специалисти, психолози и други служители. Те предоставят здравно-социални услуги в домашна среда.  Един помощник се грижи за пет-шест потребителя ежемесечно и извършва дейности като почасови мобилни, интегрирани, здравни, социални услуги и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, доставка на храна и хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане със средства на потребителите на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с психолог, диетолог и други специалисти при необходимост.

С днешните новоназначени 30 домашни помощника се разширява обсега на потребителите до социални услуги в населените места на видинска община.