Във Видин тази вечер представиха монографията "Видинският регион във военната история на България (1878-1945 г.). Монографията е изследователски дългогодишен труд на историкът д-р Христина Кирилова, директор на  Регионален исторически музей – Видин.

В препълнената зала на музей "Кръстата казарма“ в дунавския град  изследването бе представено от полк. о.з. доц.д-р Станчо Станчев, преподавател във Военната академия "Георги Сава Раковски“.

Полк. Станчо Станчев , в своето изказване подчерта, че целта на изследването е да покаже връзката между военния Видин и обществото на Видин, нещо което до сега не е правено във военната историография. Той допълни, че "положителното в монографията на д-р Кирилова е, че професионално е разгледано стратегическото място на Видинския регион, военно-тереториалното поделение на Видин и зараждането на първите войскови формирования. Вниманието на автора е насочено към участието на гарнизоните от видинските поделения във войните на България и към дейността на тези формирования в конкретните боеве, приноса им за победите на българската армия".

Д-р Христина Кирилова, подчерта че е особено щастлива, че дългогодишния и труд се представя точно днес на 6 септември -Деня на Съединението на България. Тя каза, че за нея е чест да е докторант на Военна академия "Георги С. Раковски". Изрази своята благодарност  към о.з. полк. Станчо Станчев и към всички, които са и помагали в подготовката на изследването.

Сред гостите на представянето на монографията бяха историци, учители по история, краеведи, приятели, които получиха книгата с автограф.

Видинският депутат Любен Иванов, който присъства на представянето, поздрави д-р Кирилова с думите: " в нашето време, когато ценностите надскачат рамките на България, изследването Ви спокойно можем да определим като белег и знак в общоевропейската военна история, в която Видинския регион заема достойно място“.