Във Видин днес представиха дейността на международното летище в румънския град Крайова, предаде репортер на "Фокус“. В залата на Общинския съвет в дунавския град, видинчани имаха възможността  в рамките на информационна кампания, която се провежда в областните градове на Северозападна България, да се запознаят с услугите, които предлага летището в Крайова.

Международното летище, отстои само на около 90 км от Видин и е най-близко разположеното до областния български център летище. Софийското летище  се намира на около 240 км от Видин, което дава сериозно предимство на международното румънско летище за пътуващите от региона.

Сорин Манда, генерален директор на летището в град Крайова направи презентация за актуалното състояние на летището. Той говори за бъдещите планове за развитие, представи настоящите и нови дестинации, тарифите за различните услуги, пътническия и товарен трафик, възможните чартърни полети и др. "Миналата година отворихме два нови терминала за пътници. В момента се строи нов терминал на площ от около 33 000 кв. м. Дестинациите, които сега оперираме, са интересни както за нашата област, така и за всички области от Северна България. Дестинациите, които покриваме от летище Крайова, са Лондон, Бирмингам, Рим, Милано, Болоня, Барселона, Мадрид, Брюксел, Париж и Дортмунд, като до три месеца се очаква да стартират и полети до нови дестинации с нискотарифни авиокомпании, уточни той. Сорин Манда посочи, че летището в Крайова със сигурност е най-близкото до Видин и за жителите на Видинска област представлява едно удобство. Обектът разполага и с денонощно охраняем паркинг. В летния сезон има много чартърни полети до курорти в Турция, Гърция, Тунис и плановете на ръководството предвиждат техният брой в бъдеще да се увеличава.

В момента на международното летище Крайова се изпълняват проекти за разширяване и модернизация; за пълна сигурност на открито/на закрито; за повишаване на нивото на безопасност чрез закупуване на специфично оборудване.

Козмин Василе, председател на Областния съвет на Долж, Румъния, отбеляза, че собствеността на летището е държавна и се управлява от  Областния съвет в Долж. Посредством различни проекти и европейски средства успяват, допълни Козмин Василе, да го развиват.  "За нас е важно да направим презентация на обекта в тази част на България, защото от границата до летището са 90 км. С инвестицията, която направихме, смятаме, че сме го превърнали в едно атрактивно летище с множество дестинации“. news pic 2
© Фокус


Председателят на Областния съвет на Долж съобщи, че е подета инициатива заедно с няколко областни и общински администрации в България, сред които и Видин, както и с още институции от Румъния и други държави, да бъде изградена група за териториално сътрудничество, с която да се кандидатства по европейски проекти. "В последните седем години ние, съвместно с партньори от България, сме успели да усвоим над 35 милиона евро европейски средства в различни сфери. Трябва да бъдем партньори, защото сме съседни страни и можем да повишим нивото на развитие и сътрудничеството между нас“ заяви  още Козмин Василе.

Президентът на Търговско-промишлената палата в Долж Габриел Владуц изрази удовлетворението си от проведената информационна среща във Видин. Той допълни, че  са във Видин "за да покажем, че сме винаги заедно, както с местните администрации, така и с бизнес средите от двата региона, защото само заедно можем да се развиваме“. Габриел Владуц подчерта също, че  за Видин и Северозапада локацията на летище Крайова е  удобна за хората.

Информационната кампания, за популяризиране на дейността на международното летище в Крайова, се провежда в областните градове на Северозападна България. Във Видин тя се организира със съдействието на Видинската търговско-промишлена палата (ВТПП) и Община Видин.

Ирена Данаилова