Днес с официална церемония във видинския комплекс "Христо Ботев“ бяха открити 37 новопостроени жилища. Те са изградени с европейско финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж“, съобщиха от Община Видин. Проекта е на стойност над 2,2 млн.лв., каза при предаването на жилищата кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Той допълни,че безвъзмездната финансова помощ представлява съфинансиране от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие в размер на 1,9 млн.лв. и национално съфинансиране за близо 336 хил. лв. Срокът за, който бе изпълнен проекта бе 30 месеца.

Ценков уточни, че реализирайки проекта Общината е осигурила съвременна социална инфраструктура и ще може в жилищата да настани уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, живеещо на територията на Видин. 

Изградените жилища са: 24 жилища за едночленно и двучленно семейство, 8 за тричленни и четиричленни, 3 за пет или шестчленни и 2 са пригодени за хора в неравностойно положение. Предвидено е също те да бъдат оборудвани и обзаведени. Сградата, където днес се помещават новите жилища, е бивша детска ясла, ремонта на която стартира преди две години. Новодомците днес ще разполагат и с модерен паркинг, пред сградата. Изпълнител на обекта  е  видинската фирма "КИД Плюс“ ЕООД.

До края на годината във Видин по Оперативна програма "Региони в растеж“ ще бъдат санирани и 13 жилищни блока.