Новоизбраните общински съветници и кметове в община Видин положиха клетва, но не успяха да изберат председател на Общинския съвет, предаде репортер на "Фокус“.

Първото заседание на новоизбрания Общински съвет- Видин, което се състоя днес, продължи повече от три часа и изобилстваше с подсвирквания, ръкопляскания, одобрения и възмущение. Новият-стар кмет Цветан Ценков, новоизбраните кметове на населени места и общински съветници положиха клетва, подписаха клетвени декларации.

Тържественото заседание бе открито от областния управител Иво Атанасов, който в словото си призова съветници и кметове да спазват законите на страната в своята дейност. "Бъдете отговорни пред гражданите. Който е откраднал яйцето, той ще открадне и кокошката. Затова ви моля, бъдете отговорни, спазвайте законите! През следващите 4 години ще имате онази сила, от която зависи развитието и просперитета на нашата община, във вашите ръце е нейното бъдеще. Обръщам се към новите общински съветници с призива да загърбите своите политически пристрастия, междуличностни противоречия и икономически интереси. Трябва да работим в интерес на нашия любим град", каза още в словото си Атанасов.

Цветан Ценков встъпи в длъжност като кмет, връчиха му и атрибутите на властта. Като приоритет, в новия си втори мандат, каза кметът Цветан Ценков, "ще бъде по-качествената комуникация с централната власт, за да може Видин да бъде перлата на Дунав.“ Като най-належащо, каза още Ценков е гласуването на тазгодишния бюджет.

На своето първо заседание Общинският съвет (ОбС) във Видин така и не успя да си избере председател. Обявени бяха три кандидатури за председател на Общинския съвет- на Генади Велков, председател на ОбС през миналия мандат, Валери Димитров и Валери Сираков. След проведеното тайно гласуване, не бе избран председател и се наложи провеждането на балотаж. При него кандидатите не успяха да съберат необходимите 17 гласа и общинският съвет във Видин остана без избран председател. Това ще се случи на следващото заседание, датата на което ще бъде обявено допълнително.