Във Видин към 13 часа днес температурата на сянка достигна 36 градуса, очаква се в следобедните часове тя да премине границата от 39 градуса. За днес е в сила предупреждение от втора степен-оранжев код за високи температури в редица области в страната, сред които Видин, Враца и Монтана. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления на Националния институт по метеорология и хидрология, публикувана на интернет страницата на института.

Още в ранните сутрешни часове температурата във Видин бързо се повиши от 25 градуса, за да достигне в 12 часа 34 градуса.

Заради високи температури, пред сградата на Общинската администрация днес и утре от 12 до 14 ч. на пл. "Бдинци“ в дунавския град, преминаващите граждани могат да получат безплатно бутилка минерална вода, осигурена от Община Видин.

Експерти предупреждават, че летните горещини са най-опасни за малките деца и възрастните хора около 80 години заради риска от обезводняване вследствие на обилното изпотяване. При недостатъчен прием на вода може да се стигне до прилошаване и припадане, затова препоръчително е да се пие повече вода.