От печат излезе сборник доклади на тема "Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи“, предаде репортер на "Фокус“. Той се появява в резултат на проведена в края на м.г. научна международна конференция във Видин, организирана от Регионален исторически музей (РИМ)-Видин, Министерство на културата и няколко български университета, каза за "Фокус“ д-р Сашка Бизеранова, историк във видинския музей.

В сборника са включени изнесените доклади от 20 експерти-научни и музейни работници и университетски преподаватели, които разглеждат темата за демографията, като се проследява динамиката на човешката популация в исторически аспект и очертават перспективи за решаването на проблема, допълва Сашка Бизеранова. Сборникът е под научната редакция на проф. д-р Димитър Симеонов, професор по социално– икономическа география на България и заместник–ректор по учебната дейност във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

От няколко години уредниците във видинския Регионален исторически музей обсъждахме идеята, че трябва да направим нещо по въпросите на демографската криза в региона, разказа Бизеранова. Демографският проблем не е характерен само за Видинско, а обхваща цялата страна и за това решихме да организираме национална научна конференция, която да проследи и анализира демографския проблем през вековете и да потърсим решения за преодоляването му. Под ръководството на проф. Димитър Симеонов проведохме научната конференция, в която участваха и колеги от съседна Сърбия.

В изнесените доклади бе проследен не само обхвата на демографските проблеми във времето, но и движението на населението на територията на Османската империя и Македония, както и територията на днешна Република Сърбия и Румъния. Голяма част от докладите разглеждат развитието на град Видин и региона в различни исторически периоди. Докладите в сборника са подредени тематично, в хронологичен ред и с издаването му участниците в конференцията дават своя научен значим принос за  изясняване на демографския проблем в региона и страната, каза още Бизеранова.

Надяваме се сборника да достигне не само до научните среди в България, но и до онези ръководни фактори, от които зависи изграждането на цялостна стратегия по демографския проблем и вземането на спешни и адекватни решения, които да доведат до промяна на демографската картина в региона и страната.

Предстои официалното представяне на сборникът.

Ирена Данаилова