Възпоменание по повод 124 години от смъртта на Петко Киряков (Капитан Петко войвода) организира Регионално тракийско дружество – Варна. То се състоя пред гроба на героя в централните варненски гробища.

Във възпоменанието участваха и представители на Тракийския научен институт – филиал Варна, сдружение за възстановяване на българската слава "Бран", сдружение "Задруга Хан Крум", Македонско културно-просветно дружество, Териториални обединения на тракийските и малоазийските българи от гр. Варна, с. Тополи, с. Осеново и с. Гроздьово.

Във встъпителните си думи, проф. д-р Маринела Грудева – съпредседател на дружеството, подчерта, че за Капитан Петко войвода е писано много и много е казано. Но, надали написаното и изреченото може да изчерпи съдържателно и в дълбочина един живот и едно дело, които са обозначени с понятието ГЕРОИЗЪМ. Възпоменателно слово за големия българин и патрон на тракийското движение у нас, изнесе доц. д-р Геновева Михова – директор на ТНИ – филиал Варна.

С едноминутно мълчание, присъстващите почетоха паметта на героя.

Венци и цветя бяха поднесени както от организаторите и съорганизаторите на събитието, така и от представители на ВК на СТДБ, Общински съвет - Варна, обществени и политически организации.

Петко Киряков (Кирков) Петков, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.

През 1880 година той се заселва във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък от котленския род на известния капитан Георги Мамарчев, сестра на известния казанлъшки книжовник и общественик Иван Кравков.