Във Варна опаковаха къща ала опакования Райхстаг на великия Христо Явашев - Кристо. Опакованата сграда се намира на кръстовището на улиците "Преслав" и "Хан Аспарух", видя репортер на "Фокус".

Не е ясно дали собствениците са черпили вдъхновение от творбата на Кристо или случайно са постигнали този ефект.

Иначе опакования Райхстаг е една от най-великите и запомнящи се работи на знаменития българин. За опаковането му са използвани 100 000 кв. м. плътна тъкана полипропиленова материя с алуминиева повърхност и 15 600 м. синьо полипропиленово въже с диаметър 3, 2 см. Фасадите, кулите и покрива на Райхстага са покрити със 70 разкроени по мярка панели с плат – два пъти повече тъкан, отколкото цялата повърхност на сградата.

Опакованият Райхстаг е плод не само на 24 години усилия в живота на двамата творци, но и на години колективна работа на екип с водещи членове Михаел С. Кулен, Волфганг и Силвия Фолц и Роланд Шпекер.

Самото опаковане е завършено на 24 юни 1995 г. Сградата остава опакована в продължение на 14 дни, след което всички материали са рециклирани.

Христо Явашев е американски скулптор, художник и авангардист от български произход. Прославя се заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф – най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Роден е в Габрово на 13 юни 1935 г. По бащина линия дядо му е от стар разградски род – академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус, а баба му Антонина Трунечекова е чехкиня (сестра на художника Вацлав Трунечек). Баща му Владимир Явашев е роден във Варна, дипломира се като инженер във Виена. Леля му Дора Явашева е съпруга на видния български политик Иван Багрянов.