Голяма част от къщите за гости в областта са заети за предстоящия Студентски празник – 8 декември. Предвид епидемиологичната обстановка и този път, за втора поредна година, младите хора предпочитат да отбележат повода на вила, където зелените сертификати не са задължителни. Проверка на Радио "Фокус“ – Велико Търново показа, че цените на къщите в областта варират от около 400 лева в местата, които са малко по-далече от старата столица до 800-1000 лева в Търново и Арбанаси. Сумите са за наемане на целия обект. Към днешна дата по-голямата част от тези къщи вече са заети – както по-малките за около 10-12 човека, така и тези за по 25-30 души.

Така например къща за гости в близкото до областния център село Леденик /за 20 души/ е 650 лева или по 32,5 лева на вечер. В Еленския балкан цените са още по ниски. Там можете да намерите къща за 14 души, за която обявената цена е 300 лева или по малко над 21 лева на човек. Важна подробност е и това, че на повечето места изискват да има минимум 2 нощувки, така че сумите трябва да бъдат удвоени.

Цените в заведенията в старата столица са значително по-ниски в сравнение с предходни години. Кувертите са между 45 и 70 лева, като повечето от тях включват аперитив, безалкохолно и вода, ордьовър, основно, сухо мезе, вино и специална програма.

Луиза ТРАНЧЕВА