Въпреки проливните дъждове, ситуацията във Великотърновска област е спокойна и са предприети всички необходими мерки, за да се избегне евентуална криза. Това стана ясно след разговора между областния управител Ивайло Здравков, който събра на среща представители на няколко институции, предаде кореспондент на "Фокус“.

В нея се включиха директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов, директорът на РД "ПБЗН“ комисар Красимир Кръстев, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, директорът на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов, Зорница Стоянова от БЧК във Велико Търново и директорът на Центъра за спешна помощ д-р Веселка Стоянова.

От срещата стана ясно, че РД "ПБЗН“ държи постоянна връзка с оперативните щабове в Търговище и Габрово, от където се подава информация за нивата на язовирите "Ястребино“ и "Христо Смирненски“. При изпускане нивото на яз. "Ястребино“ се пълни нивото на реките, които преминават през Стражица, но в момента няма опасност за населението на община Стражица.

Не са докладвани и сигнали за проблеми към другите институции, увери областният управител Ивайло Здравков.

На срещата бе решено в областния център да се направи тренировка, която да проиграе ситуация на наводнение и реакция на съответните институции с цел оптимизация и взаимодействие при евентуално природно бедствие. За целта на 18 септември ще се проведе нова работна среща, на която ще се изработи план и ще се определи конкретна дата за тренировката.

"Към момента ситуацията във Великотърновска област е спокойна, но заради обилните валежи през последното денонощие прецених, че такава среща е навременна и ще допринесе за по-добра координация при евентуална необходимост“, обобщи областният управител Ивайло Здравков.