Въпреки горещото време и обявения код за опасни жеги днес, десетки великотърновци почетоха 187-годишнината от рождението на Васил Левски. Пред паметника на Апостола в центъра на старата столица цветя поднесоха както официални лица, така и обикновени граждани, предаде кореспондент на "Фокус“.

Програмата започна с приемане на почетния строй на НВУ "Васил Левски“, след което курсанти от военното училище изпълниха поетична композиция, а началникът на университета бригаден генерал Иван Маламов произнесе слово за живота и делото на Дякона.

"Трябва  да помним героите на нашата история. Поколение след поколение те живеят в нас и ни показва с делата си, че има смисъл да се борим, въпреки всичко, въпреки несигурността около нас, въпреки неразбориите в нашата страна, те някак си се извисяват, показват ни пътя и ни смиряват. Васил Левски е един от символите на нашата държава, име, което ние сме приели като икона, символ на святост, но и на чистота. Силата на духа на този човек е огромна, защото раждайки се в тъмни времена, той е успял да запази своето име и своите честност и почтеност“, припомни генерал Маламов.

Венци пред монумента поднесоха зам.-кметовете на старата столица Нейко Генчев и Георги Недев, областният управител Ивайло Здравков, председателят на ОбС – Велико Търново Венцислав Спирдонов, обществеици и десетки граждани.