В събота вечер официално бе дадено началото на 19-тите “Празници в Долината на тракийските царе", които са важна част от културния живот в Община Казанлък, предаде репортер на "Фокус". На официалното откриване присъстваха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, народните представители Маноил Манев и Илиана Жекова, областният управител на област Стара Загора Методи Марков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, председателят на Районен съд-Казанлък Михаил Михайлов, заместник-председателят на Общински съвет-Казанлък Моника Динева, почетни граждани на Казанлък и общински съветници. Събитието уважиха директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, Негово Превъзходителство Али Реза Ирваш – извънреден и пълномощен посланик на Иран и делегация от посолството на Иран в България.

"Казанлък не е само място за живеене, Казанлък е място за преживявания. В него се създават емоции, създават се много събития, които носят настроение, но и учат. Тези празници разказват за древността. Те са различни и прекрасни и са онова, което ще дадем на децата си", каза в приветсвената си реч кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Събитието започна с връчването от народния представител Маноил Манев на престижната награда "Александър Фол", която се присъжда за проучване и популяризиране на тракийското наследство на Казанлъшката долина.

Тя беше присъдена на доц. Даниела Стоянова - ръководител на катедра "Археология " в Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски“. Научните интереси на доц. Даниела Стоянова са фокусирани в изучаването на Източното Средиземноморие от архаичната, класическата, елинистическата и римската епоха. Тя има над 100 публикации и е ръководител на археологически проучвания.

Тази година за първи път беше връчена още една награда за принос в развитието на тракологията и археологията и за цялостен принос в популяризирането на тракийската култура от Сдружение "Настоятелство на Старозагорската опера“. Наградата е по инициатива на директора на Държавна опера-Стара Загора  Огнян Драганов. Тя беше присъдена на Меглена Първин, която е археолог и главен уредник при ИМ "Искра". 

Вечерта продължи със спектакъла  "Мистериите на траките - Орфей“ на Общински театър "Любомир Кабакчиев“, който потопи присъстващите в богатата и тайнствена култура на тракийските ни предци, чрез вълнуваща интерпретация на вечната история за Орфей и Евридика.

След спектакъла за магичната атмосфера се погрижи "Златна светлина“ "Изкуство, спиращо дъха" - светлинно шоу на Boriana Dance, преплитащо мистерията на древните траки с модерни светлинни ефекти. Вечерта завърши с огнено танцово шоу "Firefly", базирано на основата на българския фолклор  и пречупен през призмата на новото време. 

Деветнадесет годишната традиция, наречена "Празници в долината на тракийските царе" със своята културна програма, ще ни пренесе в древни и велики времена и ще ни срещне със свят на легенди и величие-светът на траките.