С над 3500 зрители за денонощие провелият се преди броени дни 24-часов театрален маратон “Театър-24" би всички рекорди по посещаемост в Габрово, а девет младежи успяха да изгледат цялата програма от началото до края.

Театралното предизвикателство се организира за втора поредна година от “Малка театрална компания" в партньорство с габровския Драматичен театър и с финансовата подкрепа на програма “Култура" към габровската община и на Министерството на културата.

Тазгодишният маратон надгради предното издание с международно участие, танцов пърформанс (Juicegroove на Karakashyan & Artists), магично шоу (“Красива измама" на Юрий Захариев“) и две премиери - “По принцип" с Адриана Димова на Драматичен театър "Рачо Стоянов“ и Hic Sunt Dracones на гостуващия за първи път в България Continuo theatre от Чехия.

Програмата изобилстваше от различни форми на театър - от стендъп комедиите “Тъп оптимист" с Явор Борисов на столичния Сатиричен театър и “По принцип" с Ади Димова на ДТ Габрово през импровизационния спектакъл на Ха-ха-ха импро и любимата на зрителите “Пощенска кутия за приказки" и моноспектакъла “Живак" на Димитър Живков, та чак до мистичния соло плейбек театър на Васил Спасов и Станимира Тенева - AMIRA, смесващия стилове и изразни средства Hic Sunt Dracones на Continuo theatre и потапящия театрален пърформанс “Военновременни приказки" на Културния институт на арменците в Европа в изпълнение на Ивет Лазарова-Торосян. Точно преди зазоряване публиката бе увлечена от ритъма на интерактивната танцова анимация “Танците на ХХ век" със София Георгиева.

Детската част от маратона се вихреше в градинката с мечето до Театъра и нито за миг не отстъпи по колорит на сегмента за възрастни, като подари на малчуганите и техните родители прецизно подбрана комбинация от представления, ателиета и игри на открито. Децата слушаха в захлас кукления мюзикъл “Дядо вади ряпа" на театър “Мале-мале" и попиха с поглед спектаклите “Повече от магия" на “Театър трио" и “Магазинче за ноти". “Заветът на чародея" на Мануела Саркисян ги отведе на театрално-приказно приключение, а работилницата за сапунени балони с Коле Китанов сбъдна поне по една мечта на всеки присъстващ. Известен на публиката по света под псевдонима си Il Grande lupo Bulgaro (Големият български вълк), Теодор Борисов представи спиращия дъха спектакъл с трикови марионетки World of Marionettes. Новите технологии също се настаниха в Театъра, за да предизвикат публиката да търси трескаво съкровище с помощта на инсталации с разширена и виртуална реалност. Имаше още и работилници за кукли и хартиени черги, та дори и щури игри в парка с “Малка театрална компания". Както на миналогодишното издание, фоайето се превърна в изложбена зала - този път за експозицията “Приказки за съзерцаване" на илюстраторката Катина Пеева.

“Изключително сме щастливи, че маратонът предизвика небивал интерес сред публиката и завиден ентусиазъм у всички участници! Вече имаме куп идеи за следващото издание на “Театър-24" през последния уикенд на септември догодина.", сподели Емил Йорданов от "Малка театрална компания".

"И тази година габровската публика надмина себе си! Очакваме зрителите за новия театрален сезон." допълни Петко Койчев, директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов“.

За свободното придвижване на маратонците през цялата нощ бе подсигурен нощен Театробус, а цялата програма на театралния маратон бе с вход свободен.