"Индустриална зона Загоре“ АД сключи предварителен договор с нов инвеститор. Компанията е входирала инвестиционно намерение за изграждане на завод за високотехнологично производство, в следствие на което преговорите са завършили успешно. Предприятието ще бъде изградено в близост до старозагорското село Еленино, върху терен, част от втория етап на "Индустриална зона Загоре – Еленино“.

Инвестицията е за над 150 млн. лв. и предвижда да разкрие над 200 нови работни места, което ще създаде предпоставки за нарастване на икономическата активност и възможност за повишаване на икономическото развитие и качеството на живот в региона.

Днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев и изпълнителният директор на "Индустриална зона Загоре“ АД Радослав Танев се срещнаха с представители на новия инвеститор на терена в близост до село Еленино, предаде репортер на "Фокус". Те потвърдиха  готовността си да работят в подкрепа на интегрирано устойчиво развитие в областта. Общата цел е да бъдат повишени стандартът и качеството на живот на жителите на общината, както и да се допринесе за благоустрояване на населените места и образователните услуги чрез внедряване на иновации.

Съвместно с държавата и Общината, индустриалната зона в Стара Загора е на път успешно да реализира и втория етап от своето развитие. Следвайки устойчивите политики на национално и местно ниво за осигуряване на условия, инструменти и възможности за насърчаване на инвестициите, развитието на ИЗ "Загоре“ цели стимулиране на икономическия растеж в област Стара Загора, увеличаване на експортния ѝ капацитет чрез създаване на благоприятни условия за инвеститорите, както и разкриване на нови работни места.

Отново в колаборация с държавата и Община Стара Загора, "Индустриална зона Загоре“ АД участва и подписа договор за изпълнение на инвестицията "AttractInvest ZAGORE - Стимулиране на икономическия растеж в региона, чрез създаване на благоприятни условия за инвеститорите в Индустриална зона Загоре – Еленино“, финансирана по BG-RRP-3.007 Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции  ("AttractInvestBG“).

Срещи бяха проведени и с част от инвеститорите от първия етап на "Индустриална зона Загоре“. Представителите на местната власт посетиха няколко компании, които предстои да заработят в модерната индустриална зона: "Нийон – 09“ ООД – местна компания, която чрез реализиране на инвестицията си цели да разшири своето производство и да стъпи на нови пазари; "Джи Ен Ти Трейдинг“ ООД, гр. София, които изградиха производствената си база за сладкарски изделия и вече работят и "Чисти култури Екомилк“ ООД - компания в сферата на научно-изследователската дейност в областта на биотехнологиите, с цел разработване на чисти бактериални продукти на основата на култури и микроорганизми.

"Инвестициите са основна предпоставка за икономическа стабилност и устойчив растеж. Това е в основата на стремежа на кмета Живко Тодоров и екипа му за създаване на добра среда и условия, които да стимулират тяхното привличане, като изграждаме инфраструктура и гарантираме сигурност. Вече имаме опит, днес видяхме резултатите от няколко години работа по развитието на двата етапа на индустриалната ни зона, сега нашата цел е да изградим трети етап - модерен индустриален парк, с всички необходими условия за привличане на високотехнологични производства с висока добавена стойност“, подчерта ресорният зам.-кмет. Радостин Танев заяви подкрепа към инвеститорите, избрали Стара Загора, за да реализират своите проекти. "Убеден съм, че целите, които и вие, и ние сме си поставили, ще бъдат постигнати, защото синхронната ни работа ще доведе до перспективи за вас като компании, а за нас ще е възможност хората от региона ни да имат избор за кариерно развитие“, допълни той и напомни, че източната част на града, където се намира ИЗ "Загоре“, предстои да бъде напълно обновена. Очаква се завършването на ремонта на ул. "Хрищян войвода“, както и изграждането на постоянно съоръжение с кръгово движение на кръстовището с републиканския път II-66 до кв. "Зора“. Добрата пътна инфраструктура е предимство, затова очакваният ремонт на пътя за Нова Загора е приоритет. По този начин логистиката ще бъде улеснена, но и вход/изходът на квартала ще бъде по-безопасен за преминаване, стана ясно още по време на срещата. Част от приоритетите на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е цялостен ремонт на кв. "Зора“. Нов облик и нови възможности за жителите на населеното място.