В началото на седмицата, в Областна администрация-Стара Загора се проведе работна среща с част от членовете на Областния щаб за защита при бедствия, членовете на Областния съвет за сигурност и кметовете на общини в област Стара Загора. Това съобщиха за "Фокус" от институцията. На срещата бяха обсъдени превантивни мерки, свързани с пожароопасния сезон. В нея взеха участие областният управител Иван Чолаков, директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев, представители на ОД на МВР, Втора механизирана бригада, Областна дирекция "Земеделие“, Областно пътно управление, представители на "Мини Марица изток" ЕАД и на всички общини в областта.

Целта на срещата е да се подобри координацията и взаимодействието на държавните и общинските институции при овладяване на бедствия, свързани с масови горски и полски пожари в областта. Областният управител подчерта, че за да бъде ефективно управлението при кризисни ситуации е необходимо прилагането на определени принципи, изисквания, практически правила и дейности, които да допринасят за предвиждането, предотвратяването и овладяването на полски и горски пожари.

Михайл Михов от РД ПБЗН изнесе презентация относно мерките и задачите на различните институции при възникване на горски и полски пожари.

Всички представители на областните структури и общините присъстващи на срещата, изнесоха актуална информация и доклади за предприетите от тях мерки свързани с осигуряване на превенция срещу възникване на масови горски и полски пожари.

От изнесените доклади става ясно, че всички имат готовност и са предприели необходимите превантивни мерки. Част от по-малките населени места изпитват затруднения при попълването на доброволните формирования.

Областният управител Иван Чолаков изрази надежда, че съвместната работа на институциите ще даде добри резултати и съгласуваност на действията за опазването сигурността и защитата на населението в областта при възникване на кризи и бедствени ситуации, свързани с възникване на масови горски и полски пожари.

Рени АТАНАСОВА