За десетте месеца на 2023 г. Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е предоставила 214 разрешения за наемане на непълнолетни лица спрямо същия период на миналата година те са били 181. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията.

Тя поясни, че заради ръста на дадените разрешения от началото на година Главна инспекция по труда организира национална кампания за повишаване информираността сред младежите за техните трудови права. Кампанията се организира и по повод 116 години от създаването на Главна инспекция по труда https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/12753   

Инж. Даракчиева подчерта, че непълнолетните лица полагат труд при облекчен режим на работа. "Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. Забранено е полагането на извънреден и нощен труд. За лицата, ненавършили 16 години, нощен е трудът, положен от 20.00 ч. до 06.00 ч. сутринта. Основният платен годишен отпуск е в размер не по-малко от 26 работни дни, включително и за календарната година, през която навършват 18 години. Полагането на труд от непълнолетно лице без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление, като при установени такива нарушения задължително се сезира Прокуратурата за стартиране на наказателно производство“, отбеляза инж. Даракчиева.

Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 г., е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика "Процедури“ https://www.gli.government.bg/bg/node/4389 . Реално от работодателя се изискват документи, каквито той би трябвало да осигури, независимо дали на работното място ще полага труд непълнолетно лице или пълнолетно.