Все повече търновци искат да плащат с карта в институциите, които посещават. Това показа проверка на "Фокус“. Жителите на старата столица, а и на целия регион предпочитат да ползват ПОС терминали както в ОД на МВР – Велико Търново, така и в останалите административни сгради, които им се налага да отидат. Според гражданите безкасовото плащане е по-бързо, по-лесно и в някои случаи не е обвързано с чакания и в някои случаи освобождава от такси.

От НАП – Велико Търново също отчитат, че безкасовите плащания на данъци и осигурителни вноски чрез физическите ПОС терминали в териториалната дирекция са най-предпочитани.

Близо 3 000 данъкоплатци са платили задълженията си с карта през шестте месеца на 2023 година, което е с 300 повече в сравнение със същия период на 2022-а.

"Този начин на плащане на задължения към фиска е предпочитан, защото няма такса и се отразява веднага в данъчно-осигурителните сметки на клиентите, а не след 24 часа, както е при традиционните банкови преводи, коментират от НАП в старопрестолния град. Изключение правят плащанията към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време“, допълват от приходната агенция.