Все повече семейства от областта предпочитат да си купят естествена елха за Коледа. Това каза за Радио "Фокус“ – Велико Търново Десислава Манчева, производител на декоративни растения с разсадник в павликенското село Лесичери. Тя допълни, че интересът към живите дръвчета в последните две – три години е нараснал значително. Причината е, че след като преминат празниците хората засаждат тези елхи в дворовете на къщите си, пред блока или пък в парка.

"Те са един вид жест към природата, който има значение не просто днес за нас, а ще има такова и след 10, и след 100 години – за бъдещите поколения“, допълни Деси Манчева.

По думите ѝ основното, което кара хората да си купуват живи коледни дръвчета е, че те внасят много повече празнична атмосфера и уют в дома. Освен това подчерта и, че е важно да се вземат растения, които са в саксия, а не просто отсечени, защото те няма как да продължат живота си. Сред съветите, които трябва да следваме ако искаме такова дръвче, е и това, че трябва да проверяваме дали продавача, от който купуваме има лиценз.

"Живото дърво трябва да е далеко от отоплителни уреди, не трябва да е под климатика или до радиатор, например, защото ще започнат да му падат игличките. Не трябва да очакваме, че едно такова растение, което живее по принцип навън, може да стои месец или повече вътре. Тези елхи могат да стоят вътре около 10 дни – само за празниците, а след това е хубаво да се изнесат навън. Не трябва да забравяме и да ги поливаме“, уточнява Манчева.

Цените на елхите в саксия варират от 35 до около 200 лева, като стойността им се определя както от вида, така и от големината на растението.

"Хубавото е, че има компактни растения, които са на ниски цени и са подходящи за апартаменти. Те се казват джуджевиден смърч коника. Те могат да се поставят в по-малко жилище, да се украсят за Коледа, а след празника да се отглеждат в саксията, в която са засадени. Те нямат нужда да са в земята, подходящи са и за тераси, например“, разказва още управителката на разсадник.

За хората, които нямат възможност да идат до разсадник или градински център, голяма част от търговците предлагат продукцията си и онлайн.

Луиза ТРАНЧЕВА