Увеличават се чуждестранните граждани, които избират да осиновят куче от приюта в Павликени, предаде кореспондент на "Фокус“. Информацията идва от Общината, която е принципал и собственик на структурата, в която живеят бездомните животни. От там обобщават, че основно англичани се решават да станат стопани на безпризорните четириноги и принос за това има голямата британска общност, която живее в региона.

"Имахме случай на 17 осиновени наведнъж кучета в Шотландия. Последно едновременно пък осиновиха 11 кучета. Много ни помага и Фейсбук страницата "Общински приют за безстопанствени кучета – Павликени“, където по увлекателен начин разказват историите на животните и щастливите развръзки при откриване на стопани за всяко куче“, обяснява кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

За малко повече от година – от януари 2022-а, когато приютът отврои врати, през него са преминали над 630 кучета, като осиновените са повече от 400.

Звеното разполага с капацитет за 100 животни. Екип от специалисти се грижи ежедневно за тях, предоставяйки им внимание, любов, лечение и шанс да открият нови стопани. Всяко едно от кучетата има и паспорт.

Приютът е притегателно място и за много любители на животните. Има и много доброволци, които идват ежедневно да се грижат за тях.