На работна среща в Благоевград областният управител Георги Динев посрещна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова- Касабова. Обсъден бе напредъкът в работата по изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на комплексна екологична процедура по проекта за изграждане на ГКПП "Струмяни – Берово“ и за доизграждане на пътя до него. За целта през месец май бе подписано споразумение между Областна администрация Благоевград, която е бенефициер по проекта за строителство на граничния пункт, и Агенция "Пътна инфраструктура", която ще бъде възложител на строителството на пътя.

Това стана ясно на работната среща, която се проведе в Областна администрация - Благоевград днес. На нея бе обсъден напредъкът в изпълнението на стратегическия проект за изграждане на новия граничен контролно-пропускателен пункт между България и Република Северна Македония.

В срещата участваха още началникът на кабинета Кирил Габеров, председателят на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев, заместник областният управител Христо Ангелов, кметът на Берово (Република Северна Македония) Звонко Пекевски, заместник-кметът на Струмяни Петя Тасева, представители на Съвместния секретариат на Програмата и експерти.

"Когато преди четири месеца поех поста на служебен министър, за мен един от основните приоритети беше да размразя инфраструктурните проекти, защото знаем, че те развиват икономиката. Това е начин да има свързаност между регионите, а в случая и между държавите“, посочи министър Коритарова. Тя акцентира на стратегическото значение на граничния пункт и пътя, като част от международния транспортен коридор номер 8, който свързва Адриатическо и Черно море. "Това е важен проект за икономиката на страните“, каза още министърът. 

Областният управител Георги Динев също заяви, че изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт ще допринесе за икономическото развитие на региона и изрази увереност, че чрез съвместните усилия на всички участници в проекта, той ще бъде изпълнен в срок и ще бъде от полза и за двете съседни държави. Кметът на Берово изрази удовлетворение от съвместната работа на всички ангажирани институции. 

Проектът за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е на стойност над 11 млн. евро, осигурени по управляваната от МРРБ Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Северна Македония 2021-2027. Бенефициенти по него са Областна администрация - Благоевград и Митническото управление на Република Северна Македония. Според графиците за работа разрешение за строеж за пункта се предвижда да бъде издадено през 2027 г. През същата година се предвижда да стартира и доизграждането на довеждащия път.

След въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт се очаква броят на преминаващите границата между България и Република Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно.