Община Варна все още обмисля как ще се определя заплащането за генерирания отпадък от домакинствата през следващата година. В момента такса смет е на база промил от данъчната оценка на имотите. Въвеждането на правилото тя да се плаща според количеството отпадъци беше отлагано многократно през годините, но от 2025 г. вече трябва да е факт, тъй като тогава вече ще са готови данните от националното преброяване, направено от НСИ, което дава и информация за броя на жителите по общини.

Все още се обмислят различните варианти. Това стана ясно от отговора на въпроса на Varna24.bg даден на пресконференция, на която присъстваха заместник-кметът по екологията Христо Рафаилов и новия директор на дирекция "Екология и опазване на околната среда" Петко Попов.

Припомняме, че считано от 1 януари 2025 г. всяка община у нас ще трябва да избира между три варианта за изчисляване на такса битови отпадъци. Експертните предложения за определяне на такса битови отпадъци са както следва: с брой торби, на база вместимост на контейнерите за боклук или на брой ползватели на домакинството.

На всяка община й предстои да обмисли как да приложи новата наредба на местно ниво. На база направените предложения Общинският съвет е в правомощията да приеме различни основи за отделните населени места, за отделните зони в тях, както и за различните категории задължени лица.