Временно се затваря кръстовището на бул. "Цар Борис III" и ул. "Софийски герой“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.



До 14 декември 2021 г. (включително) се забранява влизането на пътни превозни средства от бул. "Цар Борис III“ и от ул. "Мъглен“ към ул. "Софийски герой“ и от ул. "Софийски герой“ към бул. "Цар Борис III“ и ул. "Мъглен“.

До 14 декември 2021 г. (включително) се променя маршрутът на автобусна линия № 63 само в посока бул. "Цар Борис III“, както следва: по маршрута до кръстовище бул. "Цар Борис III“ - ул. "Софийски герой“, по бул. "Цар Борис III“, по бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов“, обръщане посоката на движение на кръстовище бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов“ - ул. "Св. Георги Софийски“, бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов“, по бул. "Цар Борис III“ и по маршрута в посока планина Витоша. В обратна посока маршрутът не се променя.

Автобусите ще спират на спирки с кодове 6097 "Кв. Лагера“ и 0393 "Бул. Цар Борис ІІІ“.

Закрива се спирка с код 2423 "Ул. Феликс Каниц“.

"Работата по най-натовареното столично трамвайно трасе – това на трамвай N5 е приоритет за Столична община. Огромната част от това трасе е разположено по една от основните столични пътни артерии - булевардите "Тотлебен“ и бул "Цар Борис III". Работата във всяко едно кръстовище по нея е сериозно предизвикателство, като целта ни е да ги освобождаваме в максимално кратки срокове. В понеделник завършихме дейностите в кръстовището с бул. "Гешов“ и веднага възстановихме възможността за безпроблемно преминаване оттам. От сряда започваме работата в следващото кръстовище - това с ул. "Софийски герой“. Призоваваме всички граждани, които обичайно преминава през него, до 14 декември да реорганизират маршрута си, за да се избегнат сериозни задръствания и в преките“, коментира зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов.



Ремонтът на релсовия път в кръстовището на бул. "Цар Борис III" и ул. "Софийски герой“ е част от цялостния мащабен проект за реконструкция на релсовия път от ухо "Съдебна палата“ до ухо "Княжево“ и се реализира от Столична община по проекта "Интегриран столичен градски транспорт-фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.