В навечерието на Професионалния празник на българските пожарникари - 14 септември, като част от инициативите по случай "Седмицата на пожарната безопасност“, смолянските пожарникари впечатлиха гражданите със зрелищна демонстрация на техника и аварийно-спасителни операции в центъра на областния град. Специализираните противопожарни екипи показаха своето оборудване и способности пред събралите се жители, които имаха уникалната възможност да се запознаят отблизо с работата на огнеборците.

Гражданите, включително много деца, разгледаха с интерес противопожарните автомобили, 30-метровата автомеханична стълба и друго модерно оборудване, използвано в реални аварийни ситуации. Малчуганите бяха особено ентусиазирани да участват в специални беседи, викторини и интерактивни игри, организирани от пожарникарите. За мнозина най-вълнуващият момент бе, когато имаха възможността да се снимат в пожарния автомобил и да се издигнат с автомеханичната стълба, виждайки града от високо.

Кулминацията на събитието настъпи с демонстрация на аварийни действия при тежко пътно произшествие. Пожарникари и доброволци от Доброволно формирование към община Смолян, показаха уменията си за бързо и ефективно освобождаване на пострадал от силно деформиран автомобил, като използваха специална техника за разрязване на колата. Младежите-доброволци от Българския червен кръст – гр. Смолян, също се включиха активно, демонстрирайки оказване на спешна медицинска помощ на пострадалите.

Спасяването на човешки живот в подобни критични ситуации изисква отлична координация, бързина и самообладание, както и отдаденост на професията. Смолянските пожарникари показаха на практика своята висока подготовка, която им позволява ежедневно да се изправят пред предизвикателствата с професионализъм и решителност.

Директорът на РД "ПБЗН“ – Смолян заяви пред журналисти, че искат да покажат на обществото с каква модерна и съвременна техника разполага службата и че имат готовност да окажат помощ при всякакви ситуации, предаде репортер на "Фокус“. "Периодично се обновява техниката на пожарната. Автомобилите са сравнително нови. Тук има доставена автомеханична 30-метрова стълба за по-високите сгради. Имаме аварийно-спасителна техника за действие при различни аварийни ситуации, не само пожари. Има техника за височинно спасяване, имаме водолазен екип, имаме техника за ПТП в натоварени пътни артерии и всякаква техника за различните ситуации. Отделно в Пловдив има обособен отряд, който разполага с още по-специализирана техника, която може да бъде привлечена при нужда в различни тежки ситуации и смея да твърдя, че разполагаме с необходимата техника и оборудване“, каза още комисар Кичуков.