Дни преди предсрочните парламентарни избори, вотът в морската ни столица е застрашен от провал. Причината, според районната комисия във Варна, е, че ЦИК е поставила неизпълними условия за секциите, където парламентарните избори съвпадат с частичните местни.

Такава е ситуацията в четири населени места. Във Варна това се отнася за районите "Одесос" и "Приморски", където ще избират и кметове. Вчера от Централната избирателна комисия обявиха, че са изпратили указания там, където има съвпадение, от Комисиите да осигурят отделни секции за гласуване в отделни помещения, но в същите сгради, където ще се гласува и за нов парламент. От Варна обаче са категорични, че не могат да изпълнят тези условия, тъй като не могат да осигурят още 200 помещения в училищата, където се провеждат изборите. Нямат и възможност да подсигурят, по техни изчисления, още 2000 членове на комисиите.  

Новите условия за гласуване изненадват Районната комисия във Варна само четири дни преди вота.

"Тъй като става въпрос за двата района, които са в центъра на града, училищата са по-стари, на 2-3 етажа, с по-малко стаи, няма как да си осигури двоен брой помещение в тези училища, просто капацитетът е запълнен. Не става въпрос за някакъв инат", заяви Велин Жеков, председател на РИК-Варна.  

Освен че не разполагат с помещения, ще са необходими и още членове за комисиите. "Не могат да осигурят още 2000 човека в този кратък срок.  Но дори да се осигурят, не може да се обучат", заяви още Жеков в ефира на NOVA. 

Опасяват се и от съвпадение на номерата на самите секции.

"Ще има две секции с еднакви номера, а пък на различно място. Как точно ще изберем кой вид избор да е в едната и за кой избор да изпратим хората в друга сграда", пита Жеков.

Така от Комисиите в морската ни столица призовават изборите да протекат като предходните – с гласуване в една секция и за двата вота.