Проектът за ул. "Опълченска" е ясно как трябва да изглежда още от преди пет години. От повече от месец е ясно, че имат намерение да го реализират в този момент. Да правим сега едни обсъждания, когато вече дърветата са премахнати е изключително закъсняло и за мен резултат реален на практика не може има. Това заяви на брифинг общинският съветник от МК "БСП за България" Войслав Тодоров, предаде репортер на "Фокус".

"Да, можем сега да се опитваме да променяме проекта обаче големият проблем е, че решението е взето още през 2022 г., когато е издадено разрешението за строеж от ГЕРБ, когато е взето решението на Комисията по екология за премахване на тези 39 дървета със съгласието на ГЕРБ и когато впоследствие този проект се реализира. Сега вече да се опитваме да говорим, че е той е лош - да, лош е. Само че е приет, такъв, какъвто е. 

Проблемът в момента от страна на новите управляващи е, че те го реализират такъв, какъвто е бил приет от ГЕРБ. Когато дойде на власт новият кмет (бел. ред. Васил Терзиев), както и новият кмет на района (бе. ред. Станислав Илиев - кмет на район "Възраждане), уж новите общински съветници дойдоха с ангажимента, че ще управляват София по един по различен начин и че няма да допускат тези порочни проекти на ГЕРБ  да бъдат продължавани. Въпреки това, виждаме, че когато говорим за премахването на близо 40 дървета, проектите си вървят. Когато говорим за изграждането на 120-метрови сгради по бул. "Тодор Александров" - проектите си вървят и ние нов модел на управление не виждаме. 

Сега важното е да се опитаме да променим проекта - малко от малко, да го подобрим, да го сложим на пауза, може би, така че да гарантираме максимално намиране на баланс. От една страна да бъде изграден ключовият за София Градски ринг, но от друга страна да бъдат защитени интересите и на хората, които живеят наоколо. 

Те са абсолютно прави, че  ПУП (Подробният устройствен план е нарушен). Според ПУП тротоара би трябвало да е с 6.50 метра, а не 3.70 метра. Техните опасения са правилни и ние сме длъжни да ги адресираме. Да, проектът не отговоря на Подробния устройствен план и заради това не е трябвало изобщо да започва неговата реализация преди да бъде преработен", каза още Войслав Тодоров.