На 6 декември – Никулден, в град Варна, пред православния храм "Св. Николай Чудотворец" се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички военни моряци по случай Деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец.Това съобщиха от пресцетъра на ВМС .

На празника присъстваха Областният управител на Варна господин Марио Смърков, кметът на Община Варна господин Иван Портних, заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, адмирали от запаса, представители на различни патриотични организации, офицери от Военноморските сили и много граждани.

Варненският и Великопреславски митрополит доктор Йоан отслужи молебен за здравето и силата на всички военни моряци.

Военнослужещи от Военноморските сили приготвиха рибен курбан за здраве, който беше раздаден на гражданите и гостите, присъствали на ритуала пред православния храм "Св. Николай Чудотворец", както и на рибарското пристанище "Карантина".

Празникът беше тържествено отбелязан и в град Бургас, където представителни части от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад "Атанас Сиреков" пред сградата на Община Бургас. На площада бяха построени представителните блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Съвместното командване на силите (СКС) и сборен блок от военните формирования на Военновъздушните сили от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.

До сградата на Общината и на Морска гара Бургас военните моряци, съвместно с Община Бургас, приготвиха и раздадоха на гражданите и гостите на града Никулденски рибен курбан за здраве на всички военни моряци.

Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий, съвместно с представители на Българската Православна църква отслужиха Никулденска Света литургия за здраве и благоденствие. След това от моста в Морската градина на град Бургас в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.