Военен самолет "Спартан" летя от София до Мюнхен, за да транспортира дете с кардиологично заболяване в критично състояние до германска болница, съобщиха от ВМА. 

Sofia24.bg публикува текста без редакторска намеса:

Незаменимата роля в мисията "ЖИВОТ“. Медицински екип от Военномедицинска академия (ВМА) и УСБАЛ по детски болести "Професор Иван Митев“, заедно с военнослужещи от 16-а авиобаза Враждебна, изпълниха медицинска евакуация със самолет "Спартан“ на пациент от България до Германия.

Сред медиците на борда беше и старшина Мария Борисова, медицинска сестра-борден, която има богат опит като част от авиомедицинския екип на ВМА и отлична подготовка относно евентуалните усложнения, които биха могли да настъпят, предвид спецификата на транспортирането.

Командир на екипажа бе майор Николай Георгиев, помощник-командир – старши лейтенант Калоян Атанасов, борден инженер – майор Мирослав Пипев, старши сержант Биляна Тошкова и борден механик – редник Илиан Стоянов.

Експертизата на военните медици в областта на авиационната медицина и авиомедицинска евакуация винаги е безценна помощ в множество случаи не само от военното, но и от цивилното здравеопазване.