Близо 40 000 литра бутилирана питейна вода осигури за няколко населени места в община Свищов Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". От институцията уточняват, че правят това в отговор на обявеното бедствено положение в региона поради продължителното безводие.

Общо 39 888 литра вода вече достигнаха до хората от селата Овча могила и Хаджидимитрово. Доставката е извършена ден след решение на Министерски съвет от 14 август и осигурява спешна помощ за преодоляване на кризата. Животворната течност ще бъде разпределена от общинските власти в Свищов сред домакинствата и обществените заведения, които са засегнати най-силно от проблема.

На бедстващите се дават 21 168 литра в разфасовки по 1,5 литра и 18 720 литра в разфасовки по 10 литра. Хората от Овча могила получават 10 584 литра в разфасовка по 1,5 литра и 9 360 литра в разфасовка по 10 литра. Село Хаджидимитрово получава 10 584 литра в разфасовки по 1,5 литра и 9 360 литра в разфасовки по 10 литра.

Чрез тази спешна мярка държавата цели да гарантира достъпа до чиста питейна вода за живеещите в бедстващия район. От местната администрация също работят за решаване на проблема. В Хаджидимитрово тече голям ремонт на ВиК мрежата. 

ДА “Държавен резерв и военновременни запаси" остава в готовност да подпомага бедстващи области и общини.​