Развитието на Ски зона Картала е абсолютен приоритет за Община Благоевград. Това каза кметът на Община Благоевград Методи Байкушев пред общинските съветници по повод входирана извънредна точка, свързана с искане за одобряване измения на Общия устройствен план на Благоевград за части от имоти, намиращи се в района на Ски зона Картала, предаде репортер на "Фокус“.

Градоначалникът заяви, че една ски зона е толкова устойчива, колкото е голяма и колкото повече възможности предлага, както за зимен, така и за летен туризъм, включително и с достатъчно места за настаняване.

"Целта да допуснем включването на тези територии в Общия устройствен план е, за да позволим процедурите да започнат да се движат нататък. Така или иначе нищо не решаваме окончателно. Има много процедури, които да се извървят. Идеята е да не бавим една частна инвестиция, насочена към Благоевград. Имах среща с мажоритарния собственик на дружеството, крайният собственик, който ме увери, че има много сериозни намерения за разширяване на зоната, за изграждане на леглова база от висок клас. Компанията има опит, има супер луксозен хотел на друго място, не в Благоевград и то пет звезден“, допълни кметът Байкушев.

Той прибави, че в случая става дума за това, че инвеститора иска да направи пряка инвестиция в Благоевград и в развитието на туризма.

В хода на дебатите по точката общинската съветничка Албина Анева каза, че лично тя е гласувала "Против“ включването на точката в дневния ред, тъй като засяга голямо количество недвижими имоти в района на Картала.

"Не знам какво беше толкова наложително да се включва като извънредна точка. Срокове ли ни гонят, какво се случва, та нито една комисия към Общински съвет не разгледа това предложение. Аз считам, че то е от особено съществено значение, че касае имоти, собственост на Община Благоевград и не може така в последния момент да бъде включено в дневния ред на сесията“, допълни тя.

Общинският съветник Димитър Урдев направи предложение разглеждането на точката да бъде отложено за следващо заседание.

Местният парламентарист Ваня Кромбоа също взе отношение по темата, като заяви, че в тази точка се иска не да се гласува ПУП, а просто да бъде допуснато да се започне процедура за разглеждане и разработване.

"Кметът обясни, че спешността се налага от това, че всички процедури отнемат страшно много време и има необходимост това да се съгласува с Национален парк, с водно регулиране, собственици на различни имоти. Става дума за инвестиционно намерение за построяване на хотелска леглова база от инвеститора на ски зоната. Ние в момента просто отпушваме първата стъпка по започване на една много продължителна процедура, която ще отнеме месеци. Като отговорни граждани не бихме допуснали да има нарушения на закона, защитата на природата или да бъдат ощетени граждани“, допълни тя.

Веселин Христов призова Общински съвет да не бърза с взимането на това отговорно решение и призова точката да остане за разглеждане на следваща сесия.

Кметът Байкушев също се включи в дебата, като заяви, че постоянно се говори за това, че абсолютен приоритет за Община Благоевград е да се привличат инвеститори, чрез които да се създадат и работни места.

"Мога да Ви уверя, че в последните 7 месеца съм провел безброй разговори с потенциални инвеститори, за които проблем номер 1 е, че възможността те да се сдобият с имот, върху който могат да строят е силно ограничена, заради много тежки процедури. Всъщност в случая имаме инвеститор, който вярвам всички вие познавате – "Armaco“ една от големите компании в България, занимаваща се със специфична дейност и с големи възможности. Този инвеститор ясно е заявил намерението си за продължаване на инвестициите. Хората действат в тази посока“, коментира Байкушев.

Общинската съветничка Гергана Муртова допълни, че от много време в Благоевград се говори, че ще бъде предприета стъпка за стимулиране на инвестициите чрез облекчаване на процедурите.

"Това се прави в много градове в България и наистина се търси от инвеститорите. Нека ние всички – администрация и Общински съвет да обмислим как да облекчим и скъсим процедурите. Искаме инвеститори, но не правим нищо, за да ги привлечем, а другите градове ги правят“, обясни тя.

Кметът Методи Байкушев беше категоричен в своя отговор е, че всички подобни предложения са "Добре дошли“.

В хода на гласуването общинските съветници не приеха предложението на Димитър Урдев за отлагане на точката, но приеха предложението на кмета на Община Благоевград.