Водещ специалист по коремна хирургия започва да преглежда пациенти и да прави операции в МБАЛ “Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Това съобщават за "Фокус" от лечебното заведение. Доц. Радосвет Горнев ще работи заедно със специализантката по хирургия д-р Мирена Коцева, която е негова студентка и от повече от година работи в болницата в железничарския град.

Доц. Горнев е завършил Медицинския университет в София през 1990 година, а придобива специалност "Обща хирургия“ през 1996-а. Последователно специализира във водещи клиники на Александровска болница и ВМА в областта на жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас, колоректална хирургия, лапароскопска хирургия. През 2003 година е стипендиант на "Кливланд клиник“, САЩ. През 2010-а специализира лапароскопска херниопластика в Сьодертале, Швеция. През 2011-а изкарва курс по чернодробна трансплантация от жив донор в Истанбул. Същата година се включва в индивидуална програма по жлъчно-чернодробна, панкреатична и гастроинтестинална хирургия в Словения.

Член е на Български лекарски съюз, участвал е в редица национални конгреси и семинари по специалността.

Доц. Горнев е работил като хирург-ординатор в Първа градска болница в София от 1991-а до 2008 година. От 2008-а до 2023-а е началник на Клиниката по обща хирургия в МБАЛ "Лозенец". Към момента е част от екипа специалисти на МБАЛ и ДКЦ "Вита", където оглавява Отделението по хирургия.

През миналата година стана носител на приза "Най-любим лекар за 2023 г.“

Д-р Мирена Коцева завършва средно образование в ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров" във Велико Търново, в паралелка “Английски с испански език". Избира да следва медицина и се дипломира в Медицинския факултет в СУ “Климент Охридски". След полагане на Хипократова клетва, специализира година и половина в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов".

От май м.г. тя е част от Хирургичното отделение в Горна Оряховица и участва в конвенционални и лапароскопски операции с началника на отделението д-р Пламен Маринов.

Желаещите от региона, които искат да преминат прегледи и консултации при доц. Радосвет Горнев и д-р Мирена Коцева, могат да се записват на телефон: 0878/ 89 77 90.

От МБАЛ “Д-р Димитър Павлович" в Свищов също се похвалиха, че разширяват екипа си. Част от Хирургично отделение, освен д-р Юри Петков, д-р Пламен Енчев и д-р Лъчезар Апостолов, вече е и д-р Косай Хади Абдан Абдан с призната специалност по Хирургия и правоспособност Лапароскопска хирургия. Д-р Абдан завършва Медицинска университет - София през 1991 година, специализира хирургия в УМБАЛСМ "Николай Иванович Пирогов“. Професионалната му кариера продължава в Либия и впоследствие трупа практически опит в болничното здравеопазване в областта на хирургията отново в София и МБАЛ - Ихтиман.