На 16 септември на река Марица в гр. Пловдив се провежда състезание по воден слалом в бърза вода. То е по инициатива на Спортен клуб по туризъм "ВОДЕН КЛУБ ПЛОВДИВ“, ще премине под мотото "Да възродим водния слалом в бърза вода в България“ и е част от държавния спортен календар на Българска федерация по туризъм. Всички граждани и гости на Пловдив, любители на силните усещания, са поканени като зрители или участници.

Събитието се организира с подкрепата на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив), с която Воден клуб – Пловдив от години си партнира в съвместни екоактивности. То се провежда в първия ден от Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември), която цели насърчаването на устойчива мобилност, стимулиране на активния транспорт и създаване на приятни за живеене градове.

Откриването на уникалното за града събитие ще започне в 12:00 часа на базата на клуба, където се намира и изграденото 250-метрово стационарно трасе във водите на река Марица - между северния бряг на о. Адата и крайбрежието под едноименния мост в града. Точните кооординати са: геогр. ширина 42.156908°, геогр. дължина 24.766196°. То ще започне с регистрация на участниците, техническа конференция и тренировъчни спускания. Самата надпревара ще се проведе в два манша, като се отчита време и наказателни точки. Награждаването е предвидено за 17 часа.

Освен участието на професионални състезатели, ще бъде дадена възможност на начинаещи и любители да се запознаят по-добре с регламента и особеностите на тази атрактивна дисциплина, а защо не и да покажат своите гребни умения.