Съгласно заповед № РД- 308/ 09.09.2024 г. на Кмета на община Баните, е въведен режим на ползване на питейна вода в с. Гълъбово, община Баните. Той е в сила от 9 септември, като за времето от 08:00 часа до 18:00 часа ще бъде спирано водоподаването всеки ден до нормализиране на ситуацията.

Пред "Фокус“ кметът на Баните Павлин Белчев заяви, че причината за въвеждането на водния режим е, че през последните 2 седмици се забелязва драстично намаляване на водните количества. "Като цяло през целия летен сезон ситуацията там беше "на кантар“ дали да има, или не воден режим. Със съобразяване от страна на местното население успявахме да осигурим нормално водоподаване. Предвид засушаването се наложи да се предприеме тази мярка. Надяваме се да има ефект, тъй като сме на края на лятото и предстоят валежи“, поясни Белчев.  

Той припомни, че остава в сила и режимът на водата в село Малка Арда в общината, който бе въведен в началото на юли. "От ВиК – Смолян продължават да обикалят цялото трасе и намериха една причина за пониженото водоподаване и продължават да търсят и другите“, посочи Белчев.

Кметът на Баните изрази надежда с прогнозата за дъжд през следващите дни и седмици, водните количества да се възстановят и режимите на водата в двете населени места да отпаднат.