Водата в Албена е чиста - в морето, басейните и хотелите. Това заяви за "Фокус" Станислав Стилянов, ръководител на отдел "Реклама и комуникации“ във ваканционното селище. Пробите на морската вода край курортния комплекс се изпращат в независима лаборатория, за да няма абсолютно никакви спекулации за това доколко достоверни са данните, подчерта Станислав Стилянов. Пробовземане има всеки ден и досега всички получени резултати са в норма. Дори са много под максималните допустими количества замърсяване. Затова от ваканционното селище заявяват, че навсякъде водата е чиста. 

От това лято в Албена заработи ведомствена лаборатория за изследване на води. Чрез анализи се проследява и контролира качеството на питейната вода, суровата минерална вода от трите извора на комплекса, както и тази в плувните басейни. Досега всички взети проби от водата в Албена са в абсолютна норма. Това се отнася за водата в басейните, както и тази във ВиК системата на комплекса, отбеляза още Станислав Стилянов. В Албена захранването с чиста вода става основно чрез минералните извори и комплексът не е зависими толкова много от доставките на ВиК. И от там има водоподаване, но то е в малки размери. 

Предстои дейността на ведомствената лаборатория да бъде разширена с изпитвания на отпадъчните води и тези в прилежащата морска акватория. Освен оперативен мониторинг, лабораторията ще извършва анализи и при сигнали за възникнали ВиК аварии. 

За първи сезон в Албена в три локации са монтирани чешми за безплатна минерална вода. Захранват се от естествените минерални извори в комплекса, като до всяка има поставена информационна табела, съобщаваща на четири езика състава на водата, както и полезните й свойства.

Жулиета НИКОЛОВА