В навечерието на Коледа и на новогодишните празници рязко се увеличава вероятността от възникването на пожари, предупредиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил. Повече от два пъти нараства броят на малките битови пожари около Коледа, спрямо средното ниво за цялата година, а около  Нова година вероятността от пожар е двойна дори на тази около Коледа. 

За да предотвратите влизането на вашето домакинство в  статистиката за пожари по време на празниците, ви предоставяме някои съвети за безопасност. Украсяването на коледната елха, приготвянето на празнична вечеря, както и запалването на новогодишни фойерверки носят своите скрити опасности. Спазването на правилата  ще ви осигури спокойно и пожаробезопасно посрещане на празниците.

Поставете елхата на поне 80 см разстояние от източници на запалване, използвайте лампички, които са конкретно за елха и са сертифицирани като безопасни. Никога не използвайте свещички за декорация на елха. Винаги изключвайте лампичките, когато си лягате или излизате навън.

Оставени без надзор работещи готварски печки и котлони са една от най-честите причини за възникване на битови пожари. Ако ви се спи, уморени сте или сте употребили алкохол, не започвайте да готвите. Останете в кухнята, когато пържите, печете или варите храна и я наблюдавайте редовно.

Използвайте свещници, които са стабилни и няма лесно да се преобърнат. Изгасете всички свещи, когато си лягате или излизате от помещението. Не оставяйте децата сами в стая с горяща свещ. Дръжте кибрити и запалки на високо, в заключващи се шкафове, далеч от обсега на децата.