Нека гражданите да внимават, къде паркират колите си, апелира читател на Varna24.bg, които ни изпрати снимката. Косенето на трева е много важна задача, тъй като избуялата трева въди кърлежи, змии и други вредители, и работниците няма как да я спрат, и да изчакат всеки да си премести автомобила, обяснява той.

Вчера стана ясно че фирмите, ангажирани с косенето на тревните площи, са съобщили, че липсват достатъчно наети работници и това затруднява работата във всички части на града. Причината е, че повечето хора не се наемат на такава работа. Въпреки това, почти навсякъде е приключила първата коситба. Обмисля се възможността през следващата година Община Варна да проведе открита процедура по възлагане на дейностите. Кметът Благомир Коцев поиска паралелно с тези косенето да започне и резитба на клоните, които пречат на преминаването на пешеходци и затрудняват видимостта на водачите.

Шест фирми са ангажирани с пролетното косене на зелените площи във Варна. Две фирми работят в най-големия варненския район "Приморски“, като едната от тях обслужва и район "Владислав Варненчик“. Две фирми извършват дейностите по косене в централния район "Одесос“ и по една фирма в районите "Младост“ и "Аспарухово“.

Тревните площи във всички райони са 4353 дка. Те включват градски градинки, междублокови пространства и зелени площи в разделителните ивици на булевардите и централните улици.

На територията на район "Одесос“ тревни площи за косене са 301 дка, в район "Приморски“ – 1204 дка, в район "Младост“ - 1339 дка, в район "Владислав Варненчик“ - 1037 дка, а в район "Аспарухово" – тревни площи за косене: 472 дка.