Идеята за изграждането на Северен пътен възел във Велико Търново се ражда през далечната 2018-а година. Съоръжението трябва да се намира в подножието на крепостта "Трапезица“ и да разтовари старата част и центъра на града от транзитния трафик. Проучванията на Община Велико Търново сочат, че от там всекидневно преминават над 4000 автомобила, предаде кореспондент на "Фокус“.

Проектът предвижда чрез новата връзка, след спускането от Арбанаси, движението да се отклонява надясно и покрай жп гара Трапезица да се включва в главния път Русе – Велико Търново и оттам да продължава към Южния пътен възел. Държавата поема ангажимент съоръжението да бъде реализирано в мандат 2021-2025 година, но острата политическа криза и постоянната смяна на кабинети забавят дейностите.

"Има предложени три варианта за Северен пътен възел, има одобрен и окончателен вариант. В момента се водят съдебни дела дали да бъде одобрена екологична оценка по лека процедура или ОВОС по тежка процедура, след което вече трябва държавата да възложи окончателно техническо проектиране на този Северен пътен възел, разбира се трябва да бъдат осигурени и средствата за неговото изграждане“, обяснява зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Той допълва и, че местната администрация е извършила всичко, което зависи от нея, а сега "топката е в ръцете на държавата“.

"Това е задължение на държавата – изграждането на това съоръжение. Общината по всякакви възможни начини съдействаме на колегите. Правим каквото можем това съоръжение да се изпълни по-бързо, включително и с многократни сигнали до отговарящите министерства“, казва инж. Динко Кечев, директор Дирекция "Устройство на територията“.

Дали и кога Велико Търново ще има Северен пътен възел предстои да разберем.

Луиза Транчева