Осигурени са средства за изготвяне на инвестиционни проекти във ВиК инфраструктурата за селата Радловци, Пиперков чифлик, Граница и Горна Гращица, предаде "Фокус“. Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов е подписал с министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова четири споразумения на обща стойност около 400 000 лв.

Споразуменията са за финансиране със средства от държавния бюджет на обекти по инвестиционната програма за общински проекти.

Единият проект е за реконструкция на водовземни съоръжения и водопроводна мрежа на село Радловци, включително пречиствателна станция за питейна вода и е на стойност 100 хил. лв.

Вторият проект е за обследване и технически проект за "ВиК на село Пиперков чифлик, включително пречиствателна станция за отпадни води. Стойността е 100 хиляди лева.

Има и проект за реконструкция на водовземното съоръжение и водопроводната мрежа на село Граница, включва и пречиствателна станция, на стойност 100 хил. лева. Това е и стойността за изработването на инвестиционен проект за реконструкция на водопроводната мрежа на село Горна Гращица, заедно с пречиствателна станция за питейна вода.

"Изключително важно е подписването на споразумения за изготвяне на инвестиционни проекти за ВиК инфраструктура, защото това е начинът да се търси след това финансиране за изграждане на водопроводните инсталации в тези села“, коментира инж. Атанасов.

Кметът подчерта, че след като са били изготвени инвестиционни проекти за селата Драговищица и Соволяно, е осигурено финансиране за изграждането на водопроводни инсталации.  

До момента инж. Атанасов е подписал с МРРБ споразумения за обща стойност 36 711 200 лева.