Проектобюджетът за 2022 година е най-социалният, сравнен с всички държавни бюджети в годините на прехода. И големият принос тук е на КП "БСП за България“. Това заяви пред медиите във Велико Търново народният представител на АБВ в коалиция "БСП за България“ Владимир Маринов.Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

Той обясни, че за първи път плащанията по социални политики и дейности, вкл. здравеопазване и образование, надхвърлят 20 млрд. лв. в тази сума влиза увеличаването на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход, индексацията на пенсиите, детските надбавки и парите за майчинство. Маринов отбеляза, че настояване от страна на ПП АБВ за безплатни детски градини и ясли най-сетне намира място в държавния бюджет за тази година и изрази надежда, че тази идея ще получи максимална подкрепа в пленарната зала.

Владимир Маринов отново акцентира върху непосилните цени за електроенергия и подчерта необходимостта социалните заведения, в това число болници, училища и детски градини, да бъдат върнати на регулирания пазар на тока чрез законов механизъм.

"Вариантите, които също се коментират в момента, е за намаляване на ДДС ставката, дори има идеи за нейното отпадане за конкретен период от време. Въпрос на изчисления от страна на Министерството на финансите, защото това би повлияло много тежко на държавния бюджет", каза още Владимир Маринов. КП "БСП за България“ настоява за стоките от малката потребителска кошница ДДС да бъде намален от 20% на 9%, посочи още народният представител.

Маринов коментира и събитията по енергийния въпрос, като определи като закъсняло отстраняването на борда на директорите на "Булгаргаз“. Според него същото трябва да се случи и с ръководството на "Булгартрансгаз“. За изпълнението на интерконектора Комотини-Стара Загора, по който трябва да минава два пъти по евтиният азерски газ, Маринов подчерта закъснението на проекта извън всякакви срокове по договор и коментира, че причина за това закъснение са "нечии интереси“.

Председателят на АБВ Румен Петков добави, че от 1 юли тази година България ще плаща неустойки на азерите заради това, че не получаваме договорения газ.

"Днес се говори как Русия ще обяви, че спира доставките на газ за Европа. Доставките на газ за Европа в продължение на години ги спират Съединените щати“, коментира Петков и за пример даде неосъщественият "Южен поток“ през България.