Деца от малцинствени групи от Варна бяха включени в културен проект. Това стана ясно от заключителната пресконференция на сдружение "Наш свят", на която бяха съобщени резултатите по проекта "Артист в Махалата", който се осъществи между месеците март и ноември в морската столица, предаде репортер на "Фокус". Проектът е подкрепен по фонд "Култура" 2023 на Община Варна.

Дейностите по него достигнаха дo 540 директни бенефициенти - деца и младежи от етническите малцинства от кварталите "Аспарухово" и "Владислав Варненчик" и им даде възможност да станат активни потребители на културни продукти, съобщи на пресконференцията днес д-р Ива Панева.

Проектните дейности включиха образователния спектакъл "#Фейк театър / Фалшив свят“, който бе представен пред младежките публики 5-12 клас на тема превенция на психоактивни вещества (ПАВ), наркотици и асоциално поведение. Ангажирането на по-големите ученици допринесе за развитие на публиките в крайните квартали на Варна, допълни д-р Панева.

Проектът също така осигури създаването на премиерен спектакъл "ЕКО Мечти" с таргет аудитория ученици от 1-4 клас, които имаха възможност да научат, чрез театрално преживяване, лесно приложими начини за опазване на околната среда и чистота в махалите и града, съобщи още д-р Ива Панева. Професионалните актьори включваха и деца като участници в представлението за по-голямо интегриране на публиките.

Много от участниците в проектните дейности имаха възможност за първи път да гледат творчески, образователен и социално ангажиращ продукт.

Паралелно с театралните дейности, проектът заложи и на образованието и развитие на капацитета, както на учителите, ресурсните и психолозите работещи с децата и младежите, чрез изграждане на фокус групи за обратна връзка на въздействието, така и със селектирани младежки групи. Чрез секция "Уъркшопи" и "Фокус групи" проектният екип създаде устойчивост на дейностите и обратната връзка от публиките си. Тези резултати ще бъдат публикувани в онлайн публикацията "Театрални образователни и терапевтични интервенции" с автор д-р Ива Панева, включваща личния й опит с творческата работа с децата от етническите малцинства.

Настоящият проект е естествено продължение и устойчив резултат от дейности реализирани в махалите Шекер Махала и Столипиново в Пловдив през 2019 г. Чрез проекта сдружение "Наш Свят" цели да създаде модел за национален устойчив културен модел за работа с деца и младежи от малцинствата. Стимулирането и развитието на детски и младежки публики във Варна ангажира общността и гражданите да пазят околната среда и да бъдат превантивни и отговорни към социалната среда.