Визията за дуалната система на обучение в българското училище представиха по проект днес във Видин. Проектът "Подкрепа за дуалната система на обучение“ е на Министерството на образованието и науката (МОН). На представянето му присъства заместник-министърът на МОН Мариета Георгиева, предаде репортер на "Фокус“.

Видин е едно от първите места, където припознахме и се доверихме на този начин на професионално обучение, каза при откриването на срещата Мариета Георгиева. Чрез сътрудничеството на местно ниво, между институциите и работодателите, можем да създадем това, което най-много липсва на бизнеса – мотивирани, можещи, знаещи, готови да се борят с предизвикателствата, млади хора“, допълни заместник министърът. Тя каза, че в образователното министерство "сме готови с визия за развитие на дуалното обучение – на 12 септември ще я разгледаме с Консултативния съвет по професионално образование и обучение и тя ще се превърне в официален документ, който предвижда такива промени, че моделът на дуалното обучение да се припознае от повече институции и ученици“. По думите й, визията се стреми да разреши още тази година някои от проблемите, свързани с разрешенията за преминаване от дуална в дневна форма и обратно, както и с приема на ученици в дуална форма извън съществуващия стандарт за минимум половин паралелка (т.е. да се даде възможност за създаване на група за дуална форма, която да съответства на минимума на група в зависимост от професията). Планирано е и освобождаване на работодателите от осигуровки при трудовите правоотношения с ученици в XI и XII клас, за което Министерството е получило подкрепата на Министерството на финансите. "60% от днешните първокласници ще работят по професии, които не познаваме. Предизвикателството пред професионалното образование е сериозно. Бих призовала за вашата активна роля при комуникациите с бизнеса, за да можем да отговорим на нуждите на работодателите. Трябва да обърнем внимание на ранното кариерно ориентиране на децата, да пуснем бизнеса в класните стаи, да дадем възможност учениците да посетят реални работни места“, заяви тя. По думите на Георгиева трябва да се подкрепят децата с високи постижения по математика да продължат образованието си, избирайки такъв тип професии, в които в момента има най-голям недостиг на кадри – свързани с технически и инженерни науки, информатика, информационни технологии. "Новият списък на професиите и цялостното предлагане на обучение по новите професии ще влезе в сила през 2026/2027 г. Ще имаме плавен преход, така че имаме време да подготвим системата“, заяви още тя.

Полина Златарска, експертът от МОН,  представи подробна информация за проекта, неговите цели и дейности, ползите от дуалното обучение, както и добри практики от чуждестранни учебни заведения и от работодатели.

Основната цел е да се разшири обхватът на дуалната система на обучение чрез работа, с оглед повишаване качеството на професионалното образование в България и засилване на връзката му с нуждите на пазара на труда. Дейностите са насочени към подобряване на компетентностите на учителите и преподавателите по професионална подготовка и придобиване на педагогически и методически умения от представители на работодателите. На бизнеса се дава възможност да наема квалифицирани кадри с подходяща професионална подготовка и опит, придобити по време на обучението в реална работна среда, разясни експертът.

По време на информационната среща участниците можеха да разгледат щандове на училища от Видински регион, в които е провеждано дуално обучение.

Проект "Подкрепа за дуалната система на обучение“ е финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз.

На представянето присъстваха представители на местната и държавна власт, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Веселка Асенова, експерти от РУО - Видин, директори на учебни заведения, преподаватели, ученици и родители, представители на бизнеса и други.