В днешния материал от постоянната рубрика на Varna24.bg - "Преди и сега", ще ви покажем входа на Морската градина с близо 70 години разлика във времето.

Внушителният централен вход на Морската градина, оформен с колони, е построен през 1939 година по проект на тогавашния главен архитект Георги Попов.

На горния фотос от нашия колаж, заснет преди близо 70 години все още не съществува легендарният хотел "Одесос" (през социализма се казваше хотел "Варна" и " Одеса"), Той е в стил арт деко. Построен е след заснемането й - през 1962 - 63 година.

Няма го й Фестивалния и конгресен център, който е открит на 16 юни 1986 г. Автор на сградата е арх. Косьо Христов. Първоначално той е наречен "Фестивален комплекс Людмила Живкова“ и е филиал на Народния дворец на културата (НДК, след 1990 г. Национален дворец на културата), изграден в София по нейна инициатива през 1981 г. и също първоначално носител на нейното име.

На горната снимка го няма и слънчевия часовник. Той е дело на Иван Ковачев. Макетът на пластичната творба е създаден през 1974 година, а изградената монументална пластика е поставена на входа на Морската градина през 1977 година. Творбата символизира излитащ лебед – птицата, почитана от древността като символ на слънцето, чистотата, мъдростта и щедростта.

Самата Морска градина е един от символите на град Варна. Разположила е своите красиви и прохладни алеи по цялата крайбрежна алея в града. Завинаги Морската градина се свързва с името на чеха Антон Новак. По молба на варненската община през 1894 г. Карел Шкорпил поканил във Варна паркостроителя, специализирал в дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Той се заел с ентусиазъм и в кратко време кланицата и сметището били преместени, брегът почистен, започнало и облагородяването на мястото зад дерето до гробищата. Огромна била работата по набавянето на подходяща дървесна растителност. С каруци били пренасяни ценни видове от Варненско, от Лонгоза и Странджа, от Средиземноморието и Цариград. Скоро Морската градина си спечелила славата на най-красивия парк на Балканите.

Вижте "Преди и сега" от предния път ТУК.