Първото българско частно взаимно училище в Търново отваря врати на 15 март 1839 година. Негов основател е габровецът Петър Хаджи Христов, който го прави изцяло за своя сметка в своя дом (квартал "Васил Коларов"). Това съобщава в своята книга "Денница новоболгарского образования" големия наш възрожденец Василий Априлов, напомнят от Регионалната народна библиотека "П. Р. Славейков“. За учител повикал Захари Петрович (Княжески), виден просветител през Възраждането. В присъствие на първенците на града, на днешната дата преди 185 години, Петър Хаджи Христов отворил училище, което имало свой печат с надпис "Печат Терновского Петър х. Христов училище 1839 г.".

През есента на същата година епитропите на църквата "Св. Никола" откупили една къща, преустроили я и врати разтваря първото българско обществено взаимно училище в града. За учител повикали Петко Николов от Елена. През 1843-а еснафите събират средства и църковното настоятелство построява нова училищна сграда при църквата "Св. Никола". Не след дълго първият учител Петко Николов станал свещеник под името Петко Икономов и неговото място заели младите учители Никола Василев от Златарица, известен по-късно с името Златарски и Пеню Давидов от Лясковец. Преди да стъпи в длъжност Никола Златарски отива в Габрово при приятеля си Цвятко Самарджиев за да изучи опита на Габровското училище. Това се вижда от едно писмо на Кръстю х. Недювич до Неофит Рилски от 10 ноември 1843 година, с което той благодари за "превъзходното, преусърдно и твърде много за покровителството, за прилежанието и за предаванието на вашия взаимно-учителен способ на нашия Николай, който се превъзходно благодари от вас и ние премного".

Обучението в училището било безплатно и се провеждало върху материала, изложен във взаимоучителните таблици на Неофит Рилски. Изучавали се дисциплините: четене, писане и смятане. Строг учител и отличен калиграф, Никола Златарски бил особено взискателен към учениците си, насаждал у тях умения и прицизност към краснописа. Наред с калиграфските си умения той притежавал и невероятна певческа дарба. През лятото на 1844 година създава към храма първия хор в града от 15 ученика. Този хор присъствал в репертоара на всяка по-значима обществена изява.

Достоверни данни за откриването на училището ни дава Васил Априлов в книгата "Български грамоти", написана през 1844 година. Той съобщава, че получил писмо от търновските първенци в което му пишело, че с "поощрението, старанието и благословението на преосвещения архиепископ, който положил крайъгълния камък на училището с водосвет и стечение на голяма част от жителите на града те открили преподаването на 22 ноември изтеклата година, обезпечавайки го със сигурни доходи".

Важно доказателство за това, че училището е отворено през 1843 година служи документът, който е бил написан при започване изгражданито му. От него се научава, че във въздигането на "сие славянское училище" дейно участие вземат всички "мъдри, честни първенствуващи и прочие еснафи на града".

И днес в храма "Св. Никола" съществува училище - неделно, ръководено от отец Славчо Иванов.