Безценен армаган отпътува вчера от Морска гара Варна за Антарктида.

Една щура идея стана факт, пишат от The Wine Art Shop, и допълват:

Изпратихме научно-изследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий" към Антарктида, с армаган за българската база на остров Ливингстън - най-хубавите ни ръчно гравирани чаши, в комбинация с едни от най-хубавите български вина!

Специални благодарности на WINE TOUR Northeast Bulgaria, които откликнаха на щурата ни идея и ни свързаха с Tsarev Brod Winery, Винарска изба Драгошинов, Pink Pelican, ДеВина Лозя и Вино / DeVina Vineyards & Wine, Винарна Ялово, Salla Estate, Винарска изба Тодор Опрев, винарска изба Жарава, които изпратиха най-хубавите си вина за експедицията; на изба Edoardo Miroglio wine и на изключително скъпите ни приятели от Мазе, които допълниха селекцията от страхотно българско вино със специални послания. Благодарим от сърце!

Попътен вятър, момчета!

Както ви съобщихме вчера от Морска гара отплава българският военен научно-изследователския кораб (НИК) 421 "Св. св. Кирил и Методий“. Това е неговото второ плаване в рамките на 32-ата антарктическа експедиция.

Научно-изследователският кораб ще се завърне у нас в началото на април 2024 година. Експедицията струва около 5 млн. лева.

Освен екипажа от над 20 моряци, водени от кап. II ранг Николай Данаилов, за Антарктида отпътуват и учени, като общата им бройка ще е достигне до 25 специалисти, медици, биолози и др. Там ще се направят множество проучвания, като едното е проучване на труднодостъпния остров Смит. Експедицията ще осигури и условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън.

Припомняме, че на 2 май тази година единственият български военен научно-изследователския кораб (НИК) 421 "Св. св. Кирил и Методий“ се завърна от първото си плаване до Антарктида.