Рядък медальон-монета на император Каракала, златни накити и богати дарове от III век представиха във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Археологическите находки бяха открити случайно от тракторист от стражишкото село Нова Върбовка преди повече от два месеца, а днес ръководството на Регионалния исторически музей ги показа на широката общественост. Ценностите са намерени в семеен римски некропол.

На древното съоръжение първоначално се натъкнал тракторист при оран, който закачил голяма варовикова плоча. Съобщил за това на кмета на стражишкото село Нова Върбовка-Тодор Илиев, той алармирал полицията, а оттам се обърнали към музея в старата столица.

Откритата римска гробница е иззидана от камъни и тухли, измазана е отвътре са с хоросан и не е отваряна нито през античността, нито през нашето съвремие. Изработката и издава висок статус на погребаните в нея.

Спасителните разкопки бяха проучени от археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставратора Михаела Томанова. Гробовете са два и са застъпени. В единия е погребано дете на 2-3 години, а в другия мъж на възраст 50-60 години и жена на около 45-50 години, които вероятно са родителите, но това ще се докаже с ДНК анализ.

В некрополите са открити златни обици, накити, рядък медальон-монета на император Каракала, огърлица от стъклени мъниста, висулка с позлата, посребрена фибула, лампичка, монети, амфори, три стъклени лакримарии - шишенца за събиране сълзите на оплаквачките, в които са съхранявани благовония и други. В детския гроб е намерена керамична амфора, в която вероятно е имало вино като част от погребалния ритуал.

"Една от най-ценните и редки находки е медальон-монета на император Каракала. Интересното при нея е, че е много добре запазена и е отсечена в град Пергам, Мала Азия /днешна Турция/. От едната и страна е изобразена прекрасна сцена от посещението на император Каракала през 214 година в Пергам, където търси изцеление в светилището на бога на медицината Асклепий“, разказва Калин Чакъров.

Намерени са още пет бронзови и една сребърна монети датират категорично погребенията в първата четвърт на III век.

"Твърде е възможно погребаното семейство да са били земевладелци и в близост се е намирало тяхното имение или вила рустика“, посочи директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов.